Somali'de bitmeyen siyasi kriz yeniden çatışmaya evriliyor

Somali'de bitmeyen siyasi kriz yeniden çatışmaya evriliyor

Somali'de Mogadişu hükümeti içerisinde anlaşmazlıklar artarken, Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasındaki tartışmalar gerilime yol açıyor.

Somali'de Mogadişu hükümeti içerisinde anlaşmazlıklar artarken, Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasındaki tartışmalar gerilime yol açıyor.

Hükümet içerisindeki farklı odakları destekleyen askeri güçler de Mogadişu sokaklarında devriye gezmeye devam ediyor.

Hükümetin uluslararası ortakları, yükselen güç mücadelesinin olumsuz etkilerine dikkat çekerek endişelerini dile getiriyor.

Başbakan ve Cumhurbaşkanına bağlı askerler arasında gerilim

Son olarak, Başbakan Muhammed Hüseyin Roble'ye bağlı askerler, Başkanlık Sarayı çevresinde mevzilenerek sokaklarda devriye gezdi. Ağır silahlarla donanmış olan askeri güçlerle, Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullahi Muhammad Fermacu'ya bağlı güçler arasında gerilim devam ediyor.

Fermacu geçtiğimiz gün Roble'nin yetkilerini askıya almıştı. İkili arasında problemler, Fermacu'nun ülkeyi seçimlere götürmeme konusundaki ısrarlı tutumu sebebiyle aylardır yükselişteydi.

Dün ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Afrika Bürosu, Somali'deki durumun endişe verici olduğunu belirterek, ülkenin barışa giden yolunu engelleyenlere karşı harekete geçmeye hazırlandıklarını kaydetmişti.

Geçtiğimiz aylarda yaşanan problemler sonrasında geri adım atan Fermacu, ülkeyi seçimlere götüreceğini söylese de, geçen sürece rağmen bu adımı atmadı. Bu durum Mogadişu hükümetini yeniden bir iç savaşın eşiğine getirdi.

Sürecin hükümetin parçalanmasına yol açmaması için ABD'nin gidişata müdahil olabileceği ifade ediliyor.

Kısa bir süre önce Somali'nin başkenti Mogadişu'da yönetime bağlı askeri güçlerin kendi arasında çatışmalar yaşanmıştı. Yeni siyasi krizin çatışmalara doğru evrilmesinden endişe ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.