Somali'de Etiyopya ordusuna saldırı: 10 asker öldü

Somali'de Etiyopya ordusuna saldırı: 10 asker öldü

Somali'de Eş Şebab, Etiyopya ordusuna bağlı askeri güçlere saldırı düzenledi.

(Fotoğraf: Arşiv)

Somali'de El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab ile Mogadişu yönetimi ve Afrika Birliği güçleri arasında şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Son olarak 16 Aralık günü Eş Şebab, Afrika Birliği Somali Geçiş Misyonu (ATMIS) bünyesindeki Etiyopya ordu güçlerini hedef aldı.

Saldırı, Somali'nin Bay bölgesinin merkezi Baydabo şehrinin güneybatısındaki Daynuunay yerleşimi yakınlarında düzenlendi.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre Eş Şebab, Etiyopya ordusuna bağlı bir askeri konvoyu iki adet el yapımı patlayıcı ile hedef aldı.

Patlayıcıların infilak ettirilmesi sonrasında Eş Şebab unsurları konvoya silahlı saldırı tertip etti. Bombalı saldırıda ve çıkan çatışmada Etiyopya ordusundan 10 askerin öldürüldüğü, en az bir askeri aracın da tahrip olduğu bildirildi.

Bölgenin konumu:

ATMIS nedir?

Doğu Afrika ülkesi Somali’de Afrika Birliği’nin ATMIS misyonu bünyesinde yaklaşık 20 bin asker bulunuyor.

Afrika Birliği Somali Misyonu'nun (AMISOM) görev süresinin bitimi sonrasında ülkede yeni bir misyon oluşturuldu. AMISOM, 31 Mart tarihi itibarıyla yerini Afrika Birliği Somali Geçiş Misyonu'na (ATMIS) bıraktı.

Çoğunluğu bölgedeki Hıristiyan güçlerden oluşan ve ABD tarafından desteklenen AMISOM, Somali'de İslami Mahkemeler Birliği yönetiminin devrilmesi sonrası Batı destekli bir yönetim kurulması sürecinde başat rol oynamıştı.

Halihazırda ATMIS bünyesinde Somali'de yaklaşık 20 bin asker bulunuyor.

Afrika Birliği askerleri Somali'de sivillere yönelik saldırılar ve sistematik tecavüz gibi insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor.

ATMIS, düzenli olarak ülkedeki asker sayısını azaltarak, güvenliği Mogadişu hükümeti güçlerine devredecek.

2024 yılının Aralık ayında ise güvenliğin tamamen Mogadişu hükümetine bırakılması planlanıyor.

somali-atmis.jpg

Kaynak: Mepa News

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.