Somali'de on beş yılda 3 bin 500 yabancı asker öldürüldü

Somali'de on beş yılda 3 bin 500 yabancı asker öldürüldü

Afrika Birliği temsilcileri, Somali'de devam eden çatışmalarda 2007'den bu yana en az 3 bin 500 Afrika Birliği askerinin öldüğünü açıkladı.

Doğu Afrika ülkesi Somali'de çatışmalar devam ederken Afrika Birliği güçlerinin kayıpları da artıyor.

Afrika Birliği Somali Komisyon Başkanlığı Özel Temsilcisi Muhammed Emin Souef, bölgede devam eden çatışmalara ilişkin VOA Somali'ye demeç verdi.

Souef, Afrika Birliği'nin Somali'de uzun yıllar boyunca AMISOM gücüyle varlık gösterdiğini, bu gücün daha sonra ATMIS'e dönüştürüldüğünü kaydetti.

Afrika Birliği üyesi ülkeler Somali'ye askeri müdahalede bulunmak için AMISOM'u kurmuş, AMISOM ABD'nin de desteğiyle Mart 2007'de Somali'ye müdahale etmişti. Askeri misyon 2022 yılının Nisan ayında dönüşerek ATMIS adını almıştı.

Souef, 2007'den bu yana Afrika Birliği'nin El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab karşısında 3 bin 500 asker kaybettiğini belirtti. Souef'a göre yaralılar ve sakat kalanlarla birlikte kayıp sayısı 5 bini buluyor. En fazla kayıp veren Afrika Birliği ülkeleri ise Burundi ve Uganda.

Gerçek kayıp rakamlarının ise çok daha yüksek olduğu düşünülüyor.

Somali'de Afrika Birliği varlığı

Afrika Birliği Somali Misyonu'nun (AMISOM) görev süresinin bitimi sonrasında ülkede yeni bir misyon oluşturuldu. AMISOM, 31 Mart 2022 tarihi itibarıyla yerini Afrika Birliği Somali Geçiş Misyonu'na (ATMIS) bıraktı.

Çoğunluğu bölgedeki Hıristiyan güçlerden oluşan AMISOM, Somali'de İslami Mahkemeler Birliği yönetiminin devrilmesi sonrası Batı destekli bir yönetim kurulması sürecinde başat rol oynamıştı.

Halihazırda ATMIS bünyesinde Somali'de yaklaşık 20 bin asker bulunuyor.

Afrika Birliği askerleri Somali'de sivillere yönelik saldırılar ve sistematik tecavüz gibi insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor.

ATMIS, düzenli olarak ülkedeki asker sayısını azaltarak, güvenliği Mogadişu hükümeti güçlerine devredecek.

2024 yılının Aralık ayında ise güvenliğin tamamen Mogadişu hükümetine bırakılması planlanıyor.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.