Somali'deki Mogadişu yönetimi Etiyopya büyükelçisini sınır dışı etti

Somali'deki Mogadişu yönetimi Etiyopya büyükelçisini sınır dışı etti

Mogadişu yönetimi, kuzey bölgesi 1991'den beri etkin bir özerkliğe sahip olmasına rağmen Somaliland'ın kendi toprağı olduğunu iddia ediyor.

Somali, Somaliland bölgesinde bir liman anlaşması konusundaki anlaşmazlık nedeniyle artan gerginliğin ortasında Etiyopya büyükelçisinin ülkeden sınır dışı edildiğini duyurdu.

Somali Başbakanlık ofisinden Perşembe günü yapılan açıklamada, Etiyopya Büyükelçisi Muhtar Muhammed'in istişareler için ülkesine gönderildiği belirtildi. Mogadişu ayrıca Etiyopya'nın Somaliland'ın en büyük şehri ve başkenti Hargeisa ve yarı özerk Puntland bölgesinin başkenti Garowe'deki konsolosluklarını da kapatıyor.

Somali Dışişleri Bakanı Ali Omar X'te yaptığı kısa açıklamada, Mogadişu'nun "içişlerine" "Etiyopya müdahalesi" olarak nitelendirdiği olayın ardından Muhammed'e ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre verildiğini söyledi.

"Somali egemenliği konusunda kararlıdır" diye yazdı ve ekledi:

"Topraklarımızı koruma konusundaki kararlılığımız sarsılmazdır."

Kenya'nın başkenti Nairobi'den bildiren Al Jazeera muhabiri Catherine Soi, sınır dışı edilmenin büyük bir diplomatik gerilim olduğunu söyledi.

Soi, "Görünen o ki, olup bitenlerle birlikte, anlaşmayı barışçıl yollarla çözme çabalarında büyük bir gerileme olacak" dedi.

Ne olmuştu?

Anlaşmazlık, denize kıyısı olmayan Etiyopya'nın 1 Ocak'ta Somaliland'de 20 kilometrelik kıyı şeridini kiralamak için bir mutabakat zaptı üzerinde anlaşmasının ardından ortaya çıktı.

Anlaşmaya göre, Aden Körfezi'ndeki Berbera limanı çevresindeki kıyı şeridi Etiyopya tarafından 50 yıl boyunca askeri ve ticari amaçlarla kullanılacak.

"Toprak gaspı"

Mogadişu yönetimi, kuzey bölgesi 1991'den beri etkin bir özerkliğe sahip olmasına rağmen Somaliland'ın kendi toprağı olduğunu iddia ediyor.

Somali anlaşmanın bir toprak gaspı anlamına geldiğini söylerken, Etiyopya anlaşmanın ticari nitelikte olduğunu ve ekonomik ihtiyaçları için hayati önem taşıdığını söylüyor.

Al Jazeera'den Soi, Somali'nin ayrıca Etiyopya hükümetinin anlaşmaya varırken Mogadişu'yu baypas ettiğini düşündüğünü söyledi.

Soi, Etiyopya'nın Somali'nin yarı özerk Puntland bölgesinden yetkililerle "ikili" işbirliğini görüşmek üzere kısa süre önce yaptığı toplantının gerginliği artırdığını da sözlerine ekledi.

Ocak ayında Mogadişu yönetimi lideri Hasan Şeyh Mahmud, Al Jazeera'ya verdiği özel röportajda Etiyopya'nın anlaşmaya devam etmesi halinde ülkesinin "kendini savunacağını" söyledi.

Mahmud, Etiyopya unsurlarının kiralanan bölgeye ulaşmak için Somali topraklarına girmek zorunda kalacağını söyledi ve Addis Ababa'yı böyle bir adım atmaması konusunda uyardı.

"Şu ana kadar Etiyopyalılar Somali'ye girmedi. Eğer gelirlerse, o zaman bu farklı bir düzeyde bir sorun olacaktır" dedi Mahmud.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.