Etiyopya Somaliland planından geri adım atabilir

Etiyopya Somaliland planından geri adım atabilir

Etiyopya'nın Somaliland'ın bağımsızlığını tanıma planından geri adım atabileceği iddia edildi.

Etiyopya'nın Somaliland'ın bağımsızlığını tanıma planını uluslararası baskı sebebiyle iptal etmeyi planladığı öne sürüldü.

Denize kıyısı olmayan Etiyopya, Ocak ayında Somaliland ile, Aden Körfezi'ne 50 yıllık erişim karşılığında Somali'nin yarı özerk bölgesinin egemenliğini tanıyan ilk ülke olmasını sağlayacak bir ilk anlaşma imzalamıştı.

Söz konusu anlaşma tepkileri de beraberinde getirmişti.

Bloomberg'in aktardığı habere göre, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ve Kenyalı mevkidaşı William Ruto, geçtiğimiz hafta Nairobi'de konunun ele alındığı görüşmelerde bulundu. Abiy, Somali ile ilişkileri düzeltmek amacıyla anlaşmanın en tartışmalı unsurlarından geri adım atabileceğini belirtti. Bloomberg haberini beş yabancı yetkiliye dayandırdı.

ABD'nin Afrika işlerinden sorumlu dışişleri bakan yardımcısı Molly Phee, geçen ay gazetecilere yaptığı açıklamada, Etiyopya'nın Somaliland'daki değil Mogadişu'daki yetkililerle anlaşması gerektiğini belirtmiş, "Bölge daha fazla çatışmayı kaldıramaz" ifadelerini kullanmıştı.

ABD başta olmak üzere bölgede varlık gösteren aktörler, bu hamlenin Etiyopya ile Somali arasındaki ilişkileri germesinden ve böylece Eş Şebab'a fayda sağlamasından endişe duyuyordu.

Etiyopya halen askeri olarak bölgede Eş Şebab'a karşı savaşan en büyük güçler arasında yer alıyor.

Etiyopya'nın Somaliland kararından geri adım atmayacağı ise halen belirsizliğini koruyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.