Somaliland ile Etiyopya arasındaki liman anlaşmasının yankıları sürüyor

Somaliland ile Etiyopya arasındaki liman anlaşmasının yankıları sürüyor

Etiyopya ile Somali'deki Mogadişu yönetimi arasındaki gerilim devam ediyor.

Somali’de uluslararası alanda tanınan Mogadişu yönetimi Perşembe günü yaptığı açıklamada, Etiyopya'nın Somaliland ile imzaladığı tartışmalı anlaşmayı iptal etmediği sürece Addis Ababa yönetimi bu konu özelinde temasa geçmeyeceğini söyledi.

Afrika Boynuzu'ndaki gerilim, denize kıyısı olmayan Etiyopya'nın 1 Ocak'ta Somaliland ile denize erişim sağlayan bir mutabakat zaptına varmasının ardından tırmandı.

Somali Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Etiyopya yasadışı anlaşmasını geri çekmedikçe ve Somali'nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü yeniden teyit etmedikçe uzlaşıya yer yoktur" denildi.

Söz konusu açıklama, Afrika Birliği'nin çatışma çözümü kurumunun Çarşamba günü krizi ele alması ve iki ülkeyi "itidalli davranmaya, gerilimi düşürmeye ve meseleye barışçıl bir çözüm bulmak için anlamlı bir diyaloga girmeye" çağırması sonrasında geldi.

Sekiz ülkeli ticaret birliği olan Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) de Perşembe günü Uganda'da Etiyopya-Somali anlaşmazlığı ve Sudan'daki çatışmalarla ilgili olağanüstü bir zirve düzenliyor. Dört ülke de Güney Sudan, Cibuti, Kenya ve Eritre ile birlikte bu bloğun bir parçası.

Denize erişim

Mogadişu yönetimi, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün anlaşma tarafından ihlal edildiğini söylüyor ve uluslararası destek çağrısında bulunuyor.

Somaliland, 1991 yılında Somali'den bağımsızlığını ilan eden ve uluslararası toplum tarafından tanınmayan Aden Körfezi'ne bakan eski bir İngiliz sömürgesi.

Somaliland ile Etiyopya arasındaki anlaşma nedir?

1 Ocak'ta imzalanan anlaşma uyarınca Somaliland, kıyıda bir deniz üssü ve ticari liman kurmak isteyen Etiyopya'ya kıyılarının 20 kilometrelik kısmını 50 yıllığına kiralamayı kabul etti.

Yaklaşık 100 milyon nüfusa sahip Etiyopya, Eritre'nin Addis Ababa'dan ayrılması ve otuz yıllık bir savaşın ardından 1993'te resmen bağımsızlığını ilan etmesinin ardından yıllardır denize erişim arayışında.

Afrika Boynuzu ülkesi şu anda deniz ticaretinin büyük bir kısmı için komşu Cibuti'ye güveniyor.

Hükümetin 2023'ün büyük bölümünde bir limana duyulan ekonomik ihtiyacı vurguladığı ve hatta Kızıldeniz'e erişim için Eritre'yi işgal edebileceğini ima ettiği Etiyopya’da Somaliland ile imzalanan anlaşma bir zafer olarak lanse ediliyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.