Somali'de krize yol açan anlaşma: Etiyopya denize açılıyor

Somali'de krize yol açan anlaşma: Etiyopya denize açılıyor

Etiyopya, Somali'nin kuzeyindeki Somaliland bölgesiyle denize erişim konusunda stratejik bir anlaşmaya imza attı.

Denize sınırı olmayan Etiyopya, Somali'nin ayrılıkçı bölgesi Somaliland ile Kızıldeniz'deki Berbera Limanı'nı kullanmak için anlaşmaya vardı.

Bu anlaşmayla beraber Etiyopya, doğrudan Aden Körfezi'ne açılan bir deniz koridoruna sahip olacak. Somaliland bölgesi ise ciddi bir siyasi ve askeri destek elde edecek. Bağımsızlık arayışı içerisinde olan Somaliland son dönemde özellikle Puntland sınırındaki Las Anod bölgesindeki saldırılarda ağır darbeler almış ve bağımsızlık yolunda ciddi bir kayba uğramıştı.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Somaliland Cumhurbaşkanı Muse Bihi Abdi ile düzenlenen imza töreninde konuşan Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed "Somalilandlı kardeşlerimizle bu konuda mutabakata varıldı ve bugün bir Mutabakat Zaptı imzalandı." dedi.

Somaliland lideri Abdi, anlaşmanın bir parçası olarak Etiyopya'nın Somaliland'ı bağımsız bir ülke olarak tanıyan ilk devlet olacağını söyledi.

Abiy'nin Ulusal Güvenlik Danışmanı Redwan Hussien, Mutabakat Zaptı'nın Etiyopya'nın bir askeri üsse erişim sağlayarak bölgede ticari deniz operasyonları yürütmesine izin vermenin yolunu açtığını söyledi.

Hussien, Somaliland'ın devlete ait Etiyopya Havayolları'ndan da bir hisse alacağını söyledi, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Somali'de tepki büyük

Öte yandan Somali'de söz konusu adıma karşı büyük bir tepki var.

Somali halkı, Somali topraklarını işgal etmekle suçladıkları Etiyopya ile varılan anlaşmaya karşı çıkıyor.

Etiyopya halihazırda Somalili Müslümanların yaşadığı Ogadin bölgesini kontrol altında tutuyor ve Somali'de de asker bulunduruyor.

Atılan adıma karşılık Mogadişu yönetiminin Etiyopya ile diplomatik ilişkileri kesmeyi planladığı belirtiliyor.

Eş Şebab da Etiyopya-Somaliland anlaşmasına tepki gösterdi.

Anlaşmadan kısa bir süre sonra Eş Şebab Sözcüsü Şeyh Ali Mahmud Rage bir açıklama yayınlayarak Etiyopya-Somaliland anlaşmasını kınadı.

Ali Mahmud Rage, Etiyopyalıların Somali sularını asla ele geçiremeyeceklerini söyledi ve Somali halkını denizlerini ve topraklarını savunmak için ayağa kalkmaya çağırdı.

Kaynak: Mepa News

x.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.