Somaliland yönetimi kuzeydeki stratejik bölgede hakimiyetini kaybediyor

Somaliland yönetimi kuzeydeki stratejik bölgede hakimiyetini kaybediyor

Somali'nin kuzeyinde Hatumo yönetimine bağlı silahlı milisler, Las Anod şehrinde Somaliland güçlerine ait askeri üsleri kontrol altına aldı.

Somali'nin kuzeyinde Hatumo yönetimine bağlı silahlı milisler, Las Anod şehrinde Somaliland güçlerine ait askeri üslere geniş çaplı saldırılar düzenledi.

Yerel kaynaklar, Hatumo yönetimine bağlı silahlı milislerin cuma günü, Somaliland güçlerine ait Goja Adi ve Maraga adlı üsleri kontrol altına aldığını aktardı.

Silahlı milislerin söz konusu saldırılarda birçok kasabada da kontrolü sağladığı bildirildi.

Milisler çok sayıda askeri araç, tank ve ağır silahlar ele geçirirken Somaliland güçlerinin 12. Tugay Komutanı General Faysal Abdi Butan'ın da aralarında bulunduğu 100'den fazla askeri esir aldı, birçok askeri de öldürdü.

Somaliland güçlerinin ise şiddetli çatışmalara sahne olan bölgelerden çekildiği kaydedildi. Bölgede Somaliland hakimiyetinin büyük ölçüde son bulduğu ifade edildi.

Hatumo yönetimine bağlı silahlı milisler, Somaliland yönetiminin Las Anod bölgesini "zorla işgal ettiğini" savunuyor.

Bu yılın başlarında Somaliland yönetimine bağlı güvenlik güçleri ile yönetim karşıtı protestocular arasında meydana gelen çatışmalarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. Somaliland yönetimini protesto eden göstericiler, yönetimin Sool (Sul) iline bağlı Las Anod bölgesini terk etmesini talep ediyordu. Bölgedeki huzursuzluğun yayıldığını ve iç güvenliğin sağlanamadığını belirten protestocular, Somaliland yönetiminin Las Anod'un kontrolünü başka bir özerk yönetim olan Puntland'a devretmesini istiyordu.

Somaliland güçleri 2007 yılında Puntland'a bağlı birlikleri mağlup ederek bölgeden çıkarmış ve şehri ele geçirmişti.

İki bölge arasındaki alanlar halen taraflar arasında sınır ihtilaflarına yol açıyor.

Somaliland

Somali'den 1991 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland, henüz uluslararası toplum düzeyinde tanınmış değil.

Somaliland Somali'ye bağlı özerk bir bölge olmakla beraber, Somali'yi yöneten Mogadişu hükümetinin bölge üzerinde hiçbir etkisi bulunmuyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.