Sosyal medyada gerçek dışı bilgi yayan hesapların yöneticileri tutuklandı

Sosyal medyada gerçek dışı bilgi yayan hesapların yöneticileri tutuklandı

Ajans Muhbir, Aykırı ve Haber Report yetkilileri, sosyal medyada gerçek dışı bilgileri yaydıkları gerekçesiyle tutuklandı.

Sığınmacı karşıtı haberlerde kin ve nefreti yayma gerekçesiyle gözaltına alınan Aykırı Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, Haber Report ve Ajans Muhbir hesaplarının yöneticileri polisteki sorgularının ardından çıkartıldıkları mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Sığınmacı karşıtlığı üzerinden “halkın kin ve nefrete sürükleme” suçlamasıyla gözaltına alınan sosyal medya hesaplarının yöneticileri ile gazeteci Batuhan Çolak hakkında tutuklama kararı verildi.

Aykırı adlı haber internet sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, Haber Report ve Ajans Muhbir hesaplarının yöneticilerin de aralarında bulunduğu birçok isim hakkında tutuklama talep edildi.

T24'ün haberine göre, Aykırı adlı haber internet sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, Haber Report ve Ajans Muhbir hesaplarının yöneticilerin de aralarında bulunduğu 27 kişi “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme”, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamalarıyla gözaltına alınmıştı.

Son operasyonla gözaltına alınan 23 kişiden 17’si tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Tutuklama istenenler arasında Aykırı haber sitesinin sahibi Batuhan Çolak ve AjansMuhbir hesabının sahibi Süha Çardaklı da var. Gözaltına alınan isimlerin 6’sı ise savcılıktan serbest bırakıldı.

Tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen Batuhan Çolak ile Süha Çardaklı gece saatlerinde tutuklandı.

Tutuklananlar arasında Zafer Partisi kurucusu, “Suriyeliler Suriye’ye Platformu” Başkanı Eray Ertürk de yer aldı. Toplamda 8 kişinin tutuklandığı öğrenildi.

Ne olmuştu?

Sosyal medyadaki provokatif haberleriyle anılan Ajans Muhbir, Aykırı ve Haber Report yetkilileri gözaltına alınmıştı.

Adı geçen haber hesapları son dönemde özellikle göçmen ve Arap karşıtı yalan haberler yayınlamakla suçlanıyordu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu hafta yaptığı açıklamada, bu tür hadiselere göz yumulmayacağını ve ceza verileceğini duyurmuştu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından internette ve sosyal medyada kullanılan nefret söylemleriyle halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma niteliğinde paylaşımlar yapıldığının tespit edilmesi üzerine şüpheliler hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda düzenlenen halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme (TCK m. 216/1), halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma (TCK m.217/A) suçlarından soruşturmaya başlatıldı.

Suçların işleniş şekli ve olayın özellikleri itibariyle 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 2/1-k maddesinde düzenlenen toplu suç kapsamında olduğu değerlendirilen eylemler sebebiyle Ankara, Hatay, Antalya, Samsun, Kahramanmaraş, Sakarya, İzmir, Siirt, Şanlıurfa, Tokat, Edirne, Bursa ve İstanbul illerinde bulunan 27 şüpheli hakkında gözaltı kararları verildi.

Gözaltına alınanlardan Aykırı yöneticisi Batuhan Çolak’ın daha önce cinsel saldırı suçundan 1 yıl 8 ay cezası da bulunuyordu.

katki.jpg

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.