Şoygu: Sadece Ukrayna ile değil Batı'yla da savaşıyoruz

Şoygu: Sadece Ukrayna ile değil Batı'yla da savaşıyoruz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kısmi seferbelik ilanından sonra açıklamalarda bulunan Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya'nın sadece Ukrayna'yla değil, kolektif Batı'yla savaştığını vurguladı.

Yaklaşık 70 askeri uydu ve 200 sivil uydu dahil tüm NATO uydu grubunun Ukrayna'nın çıkarları için kullanıldığını belirten Şoygu, Kiev'de de Batı askeri komutanlığının, 150'den fazla askeri uzmanın fiilen görev yaptığını kaydetti.

Bakan, kısmi seferberliğe tabi olacak kişilerin sadece ‘askerlik yapmış, özel askeri eğitimden geçmiş ya da askeri deneyimi olan kişiler’ olacağını söyledi.

Kısmi seferberlik sırasında göreve çağrılabileceklerin sadece yüzde 1’inin cepheye gönderileceğini kaydeden Şoygu, Ukrayna’ya ilişkin kısmi seferberlikte görevlendirileceklerin öncesinde hazırlık için askeri eğitimden geçireceklerini belirtti.

Öte yandan Şoygu, Rusya ordusunun Ukrayna’da özel askeri operasyon esnasında 5 bin 937 askerini kaybettiğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da verilen kayıplarla ilgili son olarak mart sonunda açıklama yapmış, o dönem 1351 Rus askerin hayatını kaybettiğini bildirmişti.

Rusya’da 300 bin asker silah altına alınacak

Rusya’da silah altına alınacak yedek asker kaynağını tamamıyla kullanmayacaklarına, Ukrayna nedeniyle ilan edilen kısmi seferberlik döneminde sadece 300 bin yedek askerin görevlendirileceğini kaydetti.

Şoygu, Rusya’da istenmesi halinde göreve çağrılabilecek 25 milyona yakın yedek asker bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Ukrayna'nın kaybı 61 bin 207

Şoygu, Ukrayna ordusunun operasyon sırasında ordusunun yarısını kaybettiğini ifade ederek kayıplarının 61 bin 207 olduğu vurguladı. Ayrıca Rusya Savunma Bakanı, Ukrayna’da şu anda sadece ‘binden biraz fazla’ paralı asker kaldığını ve ülkedeki çatışmalarda 2 binden fazla yabancı paralı askerin öldüğünü belirtti.

Bakan, kısmi seferberlik kapsamında ‘askeri okul öğrencilerinin ya da zorunlu askerlik görevini yerine getirmekte olanların silah altına asla alınmayacaklarını’ kaydetti.

Şoygu, Batı ülkelerinin Ukrayna’ya ‘çok büyük miktarlarda silah gönderdiğini’ ve Ukrayna güçlerinin de Batı yapımı silahları giderek daha sık sivillere karşı kullandığını belirtti. Rusya Savunma Bakanı, 150 Batılı askeri uzmanın sürekli olarak Kiev’de bulunduğunu ifade ederek, “Bu, fiilen komuta etmektir” dedi.

Bununla birlikte Şoygu, ‘kısmi seferberliğin her şeyden önce, Rusya güçlerinin kurtardıkları topraklardaki bin kilometrelik temas hattında kontrol sağlamak için gerekli olduğunu’ ifade etti.

Rusya Savunma Bakanı, Ukrayna güçlerine doğrudan başkent Kiev’den danışmanlık yapan Batılı askeri uzmanlara ilişkin, “Buraya giden son grup, eski ve hala görevdeki askerlerden oluşuyor. Kiev’de fiilen tam bir komuta merkezleri bulunuyor. Her şeyi ve tüm operasyonları yöneten bir Batı karargahından bahsediyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Sputnik

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.