Starbucks'a dava açıldı

Starbucks'a dava açıldı

Ulusal Tüketiciler Birliği, Starbucks'a kahve ve çay tedarik eden çiftliklerde yaşanan suistimallere ilişkin basında çıkan haberlere atıfta bulundu.

Bir tüketici savunma grubu Çarşamba günü Starbucks'a karşı dava açarak, şirketin kahvelerinin "etik değerlere uyularak üretildiği" iddiasının yanlış ve yanıltıcı olduğunu söyledi.

Ulusal Tüketiciler Birliği, Starbucks'a kahve ve çay tedarik eden çiftliklerde yaşanan suistimallere ilişkin basında çıkan haberlere atıfta bulundu. Grup, bu vakaların Starbucks'ın "yüzde 100 etik değerlere uyarak üretilen kahve tedarikine bağlı olduğunu" belirten ambalajındaki ifadelere şüphe düşürdüğünü söyledi.

Starbucks Çarşamba günü yaptığı açıklamada davadan haberdar olduğunu ve "ileri sürülen iddialara karşı güçlü bir şekilde savunma yapacağını" belirtti. Dava ABD'deki Columbia Bölgesi'ndeki Yüksek Mahkeme'de açıldı.

Davaya konu olan olaylar arasında 2022 yılında Brezilya'da bir kahve çiftliğinde koruyucu ekipman olmadan açık havada çalıştırılan ve 130 kiloluk kahve çuvallarını kaldırmaya zorlanan, aralarında üç gencin de bulunduğu 17 işçinin polis tarafından kurtarıldığı olay da yer alıyor.

Dava, işçi hakları ve çevre konularını araştıran bir grup gazeteci olan Repórter Brasil tarafından haberleştirildi.

Şirket, "Bu gibi iddiaları son derece ciddiye alıyoruz ve standartlarımıza uymalarını sağlamak için çiftliklerle aktif olarak ilgileniyoruz" dedi.

Davada ayrıca BBC'nin Kenya'daki James Finlay çay tarlasında yaygın cinsel istismarı ve zorlu çalışma koşullarını ortaya koyan 2023 tarihli bir raporuna da atıfta bulunuluyor.

James Finlay o dönemde Starbucks'ın tedarikçilerinden biriydi, ancak Starbucks Çarşamba günü yaptığı açıklamada artık bu fabrikadan çay satın almadığını belirtti.

Starbucks dünyadaki kahvenin yaklaşık yüzde 3'ünü satın alıyor. Şirket 30'dan fazla ülkede 400.000 çiftçiyle işbirliği yaptığını belirtiyor.

Starbucks 2004 yılında etik değerlere uyarak üretim yapmakla ilgili kılavuzlar geliştirdi ve tedarikçilerinin koşullarını kontrol etmek için üçüncü taraflardan yararlanıyor. Şirket, çocuk işçiliğine sıfır tolerans gösterdiğini ve çiftçilerden güvenli, adil ve insancıl bir çalışma ortamı sağlamalarını talep ettiğini söylüyor.

Ancak Ulusal Tüketiciler Birliği, Starbucks'ın sertifika programının etik kaynak kullanımını garanti etmediğini açıklamayarak tüketicileri yanılttığını söyledi.

Grup mahkemeden Starbucks'ın aldatıcı reklam yapmasını engellemesini ve düzeltici bir reklam kampanyası yürütmesini talep ediyor.

Grup mahkeme başvurusunda, "Starbucks'ın bu eleştiriler ve kaynak çiftliklerindeki belgelenmiş iş gücü ihlalleri karşısında kahve ve çay tedarik uygulamalarında anlamlı reformlar yapmaması, makul bir tüketicinin ‘yüzde 100 etik' kaynak kullanımına bağlı olmanın ne anlama geldiği konusundaki anlayışıyla tamamen tutarsızdır" dedi.

Kaynak: Mepa News, AP

x.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.