Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir basın mensuplarının serbest bırakılması talimatı verdi

Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir basın mensuplarının serbest bırakılması talimatı verdi

Protestoların devam ettiği Sudan'da devlet başkanı el-Beşir, gösteriler esnasında gözaltına alınan basın mensuplarının serbest bırakılması için talimat verdi.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in protesto gösterilerinde gözaltına alınan basın mensuplarının serbest bırakılması talimatı verdiği bildirildi.

Beşir’in talimatı doğrultusunda, ayrıca ülkede yabancı medya kuruluşlarında görev yapan muhabirlerin iptal edilen çalışma izinleri geri verilecek.

Sudan cezaevlerindeki gazeteci sayısı 15’in üzerinde. Yetkililer, güvenlik gerekçesiyle uyguladıkları sansürü ihlal ederek gösterilerde yayın yapan bazı gazetecileri gözaltına alırken, Yabancı Basın Konseyi ise ülkede yayın faaliyeti gösteren yabancı medya kuruluşlarındaki muhabirlerin çalışma izinlerini iptal etmişti.

Sudanlı güvenlik yetkilileri, son dönemlerde sosyal medya üzerindeki denetimini sıkılaştırmış durumda. Zira kendi sosyal medya hesabından gösterilere ilişkin fotoğraf veya video paylaştığı için gözaltına alınan gazeteciler dahi bulunuyor.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, önceki gün gazetelerin genel yayın yönetmenleri ve köşe yazarları ile bir araya geldi. Beşir burada yaptığı konuşmada, son dönemde meydana gelen protesto gösterilerine, Güney Sudan’ın bağımsızlığının ardından petrol gelirlerindeki düşüşe bağlı olarak yaşanan ekonomik krizin sebep olduğunu söyledi.

Sudan ekonomisinin 7 milyar dolar açık verdiğini belirten Beşir, bu yıl nakit olarak 11 milyar dolara ihtiyaç duyduklarını ancak petrol gelirlerinin 4 milyar dolarla sınırlı olduğunu ifade etti.

Ekonomik krizden hükümeti sorumlu tutan Beşir, krizin, Güney Sudan’ın bağımsızlığı sonrasında petrol gelirlerinde meydana gelen düşüşten kaynaklandığını söyledi. “Gençlerin sokaklara çıkmasına sebep olan birçok faktör var. Göstericilerin çoğu genç erkek ve kızlardan oluşuyor” diyen Beşir, aynı zamanda gösterilerin meşru olduğunu da kabul etmiş oldu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.