Sudan muhalefetinden gösterilere destek: "Geçiş hükümeti kurulsun"

Sudan muhalefetinden gösterilere destek: "Geçiş hükümeti kurulsun"

Sudan'ın ana muhalefetindeki Milli Ümmet Partisi'nin lideri Sadık el-Mehdi, ülkede 1 aydan uzun süredir devam eden gösterilere destek verdiklerini açıkladı ve yönetimi görevini bırakmaya davet etti.

Sudan’da ana muhalefetteki Milli Ümmet Partisi lideri Sadık el-Mehdi, ülkenin 1 aydan uzun bir süredir tanık olduğu hareketliliğe desteğini ilan ederek, Sudan’da yönetimin idareyi bırakması ve bir geçiş hükümetinin kurulması çağrısı yaptı.

Aynı şekilde 25 Ocak’ta binlerce kişi, Sudanlı Profesyoneller Birliği’nin cuma namazı sonrasında gösteri yapma çağrısına cevap verdi.

El-Mehdi, 25 Ocak’ta verdiği cuma hutbesinde, fiziksel ve sözlü saldırılardan kaçınma çağrısı yaparak, halk hareketliliğini desteklediklerini vurguladı. Eylemcilere yönelik aşırı güç kullanımını kınayan Sadık el-Mehdi, şu ana kadar ölü sayısının 50’ye ulaştığını ve yaralı sayısının arttığını belirtti. Gösterilere öncülük eden Sudan Profesyoneller Birliği altında toplanan Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, geçtiğimiz Perşembe günü protestolar sırasında 2 kişinin öldüğünü ve resmi olarak ölü sayısının 30’a yükseldiğini söylerken, Uluslararası Af Örgütü de ölenlerin sayısının 40 kişiden fazla olduğunu açıklamıştı.

Mehdi’den "gözaltına alınanları serbest bırakın" çağrısı

El-Mehdi, gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısında bulunurken, eylemcilere yönelik uygulamaları soruşturmak, gerçekleri ortaya çıkarmak ve failleri cezalandırmak için de Birleşmiş Milletler (BM) kontrolünde bir soruşturma komitesi oluşturulmasını istedi.

Öte yandan Sadık el-Mehdi, partisinin ve Profesyoneller Birliği’nin, ‘Özgürlük ve Değişim Tüzüğü’nü, ayrıca 20’den fazla siyasi ve sivil tarafça onaylanması beklenen ‘Kurtuluş, Özgürlük ve Vatandaşlık Tüzüğü’nü imzaladıklarını duyurdu.

Milli Ümmet Partisi lideri, Ulusal Konsey tarafından imzalanmasının ardından tüzüğün ilerleyişi için 100 kişinin tahsis edilmesi önerisinde bulundu.

Söz konusu tüzük, özgürlük ve insan haklarının güvence altına alınmasını, acil bir ekonomik programın uygulanmasını ve ülkenin daimi anayasasını yazmak için ulusal bir komitenin oluşturulmasını içeriyor.

Diğer taraftan El-Mehdi, verdiği hutbe sırasında, “Ülkemizdeki tüm askeri ve rejim güçlerimizi masumların kanını dökmeye alet olmamaya çağırıyorum. Onların mesleki onurları ve vatandaşların hakları buna engel teşkil ediyor” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.