Sudan'daki hükümet karşı gösterilerde bilanço artıyor

Sudan'daki hükümet karşı gösterilerde bilanço artıyor

Sudan'da 3 haftadır devam eden hayat pahalılığının protesto edildiği gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısının 24 olduğu açıklandı.

Hükümet adına basını bilgilendiren Sudan İnceleme Yüksek Komisyonu Başkanı Amir İbrahim, eylemlerde 24 kişinin öldüğünü, 131 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Uluslararası Af Örgütü ise ekonomik krizin pençesindeki Doğu Afrika ülkesinde aralık ayından bu yana süren gösteriler sırasında en az 40 kişinin hayatını kaybettiğini savunuyor. Ölü ve yaralı sayısının çok daha fazla olduğunu iddia eden muhaliflere göre ise hükümet rakamları düşük gösteriyor. Muhalifler ayrıca, binden fazla kişinin de tutuklandığını belirtiyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Gerçek mermi kullanılıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Sudan güvenlik güçlerini, barışçıl gösteriler düzenleyen sivillere gerçek mermilerle ateş açmakla suçladı.

Başkent Hartum'un batısındaki Omdurman kentinde düzenlenen gösterilerde güvenlik güçlerinin bir hastaneye girerek halkın üzerine ateş açtığını ve 3 sivilin öldüğü belirtildi.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'i sert ifadelerle eleştiren İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün İcra Direktörü Kenneth Roth, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Sudan Devlet Başkanı, sınırsız diktatörlüğüne karşı halkın mücadelesini savuşturmaya çalışadursun, güvenlik güçleri de gerçek ve plastik mermiler ve göz yaşartıcı gaz ile barışçıl protestolara müdahalede bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Sudan'daki gösteriler 19 Aralık'ta hükümetin ekmek fiyatlarına zam yapmasının ardından Nil kıyısındaki Atbera ve Port Sudan kentlerinde başladı ancak kısa sürede birçok eyalette hükümet karşıtı gösterilere dönüştü. Başkent Hartum başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında binlerce kişi, sokaklarda rejim değişikliği istedikleri yönünde sloganlar atıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.