Sudan'da sosyal medyaya erişim engellendi

Sudan'da sosyal medyaya erişim engellendi

Sudan hükumeti, ülkedeki protestoları bastırmak için sosyal medya uygulamalarına erişimi engelledi.

Dünya Halleri'nden Semih Sönmez'in haberine göre, Sudan hükumeti interneti, ülkedeki protestoları bastıracak bir araç olarak görüyor. Yaklaşık bir haftadır ülkedeki büyük şehirlerde, artan ekmek fiyatları, hızla yükselen enflasyon ve yakıt kıtlığı sebebiyle protestolar düzenleniyor. Ekonomik ve siyasi durumun düzelmesi için protestocular ülkeyi yaklaşık 30 yıldır yöneten Başkan Ömer el Beşir'in istifa etmesini istiyor.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre Sudan'da şimdiye dek çıkan olaylarda 37 kişi yaşamını yitirdi. Sudan hükumeti olağanüstü hal ilan edip muhalif figürleri tutuklamanın yanı sıra mobil ağlar üzerinden sosyal medyaya erişimi de engelledi. Dijital haklar grubu NetBlocks tarafından 21 Aralık’ta toplanan veriler, mobil ağlar üzerinden Twitter, WhatsApp, Facebook ve Instagram’a erişimin engellenmesi için farklı girişimlerde bulunulduğunu gösteriyor.

Dört servis sağlayıcıda internet erişimi kesildi

MTN Sudan, Zain Sudan, Kanartel ve Sudatel gibi önemli telekomünikasyon şirketlerinde internet bağlantısı kesildi. Bu dört hizmetin kesilmesinin ülke ekonomisine günlük 7,5 milyon Dolar’a mal olduğu ifade ediliyor. Bu zarar NetBlocks’un internet kesme bedeli aracı (COST) tarafından hesaplandı.

Dijital hak savunucuları internet engelini kınarken, bunun insanların önemli bilgiye erişim ve paylaşım hakkına karşı bir uygulama olduğunu dile getirdi. Hartum yönetimi 2013’te de benzer bir hükumet karşıtı protesto sırasında internet hizmetini kesmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.