Protestoların sürdüğü Sudan'da muhalefetten değişim talebi

Protestoların sürdüğü Sudan'da muhalefetten değişim talebi

Eski Sudan Başbakanı ve muhalif Milli Ümmet Partisi Genel Başkanı el-Mehdi, barışçıl gösterileri desteklediklerini ve ülkede yeni bir başkanlığın kurulması için hükümete teklifte bulunacaklarını söyledi.

Eski Sudan Başbakanı ve muhalefetteki Milli Ümmet Partisi Genel Başkanı Sadık el-Mehdi, Sudan’daki halk protestolarının son 4 günde şiddetini artırdığını vurgulayarak, gösterilerde 22 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Sadık el-Mehdi, 10 ayın ardından gönüllü sürgününü sona erdirerek ülkesine döndü. Hartum’da düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Mehdi, barışçıl protestoların meşru olduğunu, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in değişimi kabul etmesi ve halkın taleplerine kulak vermesi gerektiğini ifade etti.

Genel grev çağrısı

Siyasi lider, “Barışçıl gösterileri destekliyoruz. Silahlı baskıyı kınıyoruz. Güvenlik güçlerinin vatandaşlara baskı yapmamasını talep ediyoruz” diye konuştu. Mehdi, ülkede yeni bir başkanlığın kurulması için tüm siyasi gruplarla istişare ederek hükümete müzakere teklifinde bulunacaklarını söyleyerek, "Hükümetin teklife cevap vermesi halinde durum iyi olacaktır aksi takdirde genel grev çağrısı yapacağız ve daha sonra intifada senaryosu gelir" diye konuştu.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, şiddetli protestoların yapıldığı Gadarif’e geçtiğimiz hafta helikopter kazasında hayatını kaybeden Vali Mirgani Salih’in yerine bir güvenlik ve istihbarat yetkilisinin atandığını açıkladı. Sudan’ın resmi haber ajansı SUNA’da yer alan habere göre, bugün başkanın, Tuğgeneral Mübarek Muhammed Şamat’ı vali olarak Gadarif'e atanmasına karar verdiği belirtildi.

Öte yandan Sudan Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Hizmetleri Başkanı Salah Gosh, dün Atbara’da düzenlenen gösterilerde bir protestocunun öldüğünü açıkladı.

Hükümet karşıtı protestoların arkasında İsrail'in olduğunu söyleyen Gosh, Mossad'ı İsrail’de olan Abdulvahit Nur Hareketi’nin unsurlarını Sudan’daki kaosu harekete geçirmek için saflarına çekmekle suçladı. Gosh ayrıca, “Hareketin 280 unsurunu izlediklerini ve bazılarının Mossad bünyesinde olduğunu iddia etti.

Ülkede protestolar devam ederken internet kullanıcıları hizmete erişimde sorun yaşadıklarını, hükümetin protestocuların iletişim kurmasını engellemek amacıyla internet erişimini engellediğini öne sürdüler.

Protestolar yayılıyor

Çarşamba günü Port Sudan’da ve Atbara’da başlayan protestolar, Perşembe günü Hartum ve diğer şehirlere yayıldı.

Ülkede tüm bunlar yaşanırken, Sudan’da son 3 haftadır ekmek kıtlığı yaşanıyor. Ülkede yıllık 2 buçuk ton buğday tüketiliyor. Bu rakamın yalnızca yüzde 40’ını üretebilen Sudan 2011 yılında Güney Sudan’ın ayrılmasından ve günlük 470 bin varile ulaşan petrol üretimini kaybetmesinden bu yana, Merkez Bankası ithalat maliyetlerini karşılamakta zorluk çekiyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.