Sudan: Etiyopya uçağı düşürdük

Sudan: Etiyopya uçağı düşürdük

Sudan tartışmalı sınır bölgesi Faşaka'da Etiyopya'ya ait bir casus uçağını düşürdüğünü duyurdu. Etiyopya'dan ise henüz bir açıklama gelmedi.

Sudan ordusu Etiyopya-Sudan sınırında iki ülke arasında tartışmalı olan Faşaka bölgesinde Etiyopya'ya ait bir casus uçağını düşürdüğünü duyurdu. Tigray Savaşı'yla meşgul olan Etiyopya yönetiminden ise bu iddiayla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

faska.jpg

Faşaka bölgesi

BM'nin tanıdığı sınırlara göre Sudan'da bulunan Faşaka üzerinde Etiyopya hak iddia ediyor ve bu bölgenin aslında Etiyopya toprağı olduğunu belirtiyor. 1995'te Sudan ve Etiyopya güçleri Faşaka'da çatışmış, Faşaka Sudan kontrolünde kalmaya devam etmişti.

1995'ten bu yana gerginliğin devam ettiği Faşaka'yı Etiyopya'nın 2021'in ilk aylarında yeniden işgal etme girişimleri üzerine çıkan çatışmalarda çoğu Etiyopya askeri 84 kişi hayatını kaybetmiş, Faşaka yine Sudan kontrolünde kalmıştı.

Etiyopya'nın Faşaka semalarında casus uçak havalandırmasının bölgede yeni bir Etiyopya taarruzu yaşanmasından endişe ediliyor. Fakat Etiyopya yönetiminin mağlubiyetiyle devam eden Tigray Savaşı'nın Etiyopya'yı Faşaka'ya yeni bir taarruzdan alıkoyacağı belirtiliyor.

Sudan ve Etiyopya arasında 19. yüzyıldan bu yana yaşanan gerginlikler son yıllarda Mavi Nil üzerinde yaşanan paylaşım kavgasıyla had safhaya ulaşmış durumda. Etiyopya Mısır ve Sudan'ı Mavi Nil Krizi nedeniyle Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ni Etiyopya'ya karşı desteklemekle suçluyor.

Etiyopya'nın Mısır'dan geçen Nil Nehri'ni besleyen iki koldan biri olan Mavi Nil Nehri üzerinde inşa ettiği Rönesans Barajı uzun süredir bölgede gerilimi artıran temel etken konumunda.

Nüfusu 100 milyonu aşan Mısır'ın tatlı su kaynağının yüzde 95'inin Nil Nehri'ne bağlı olduğu belirtiliyor. Nil Nehri'ni besleyen Mavi Nil ve Beyaz Nil Nehirleri Sudan'ın başkenti Hartum'da birleşip tek nehir olarak Mısır'a ulaşıyor.

Mavi Nil Nehri'nin kaynağı olan Etiyopya'nın son dönemde bu nehir üzerindeki projelerinin Sudan üzerinden Mısır'a ulaşacak su miktarını azaltacak olması Mısır ve Sudan'ın sert tepkisini çekiyor.

Etiyopya Mavi Nil Nehri'ni kendi topraklarından çıktığı için dilediğince kullanabileceğini iddia ederken Mısır 20. yüzyıldaki anlaşmalar gereği Nil Nehri'nde asıl söz sahibinin Mısır olduğunu belirtiyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.