Sudan Hızlı Destek Kuvvetleri lideri Dagalo: Başkent Hartum kontrolümüz altında

Sudan Hızlı Destek Kuvvetleri lideri Dagalo: Başkent Hartum kontrolümüz altında

Sudan'da Hızlı Destek Kuvvetleri lideri General Muhammed Hamdan Dagalo, düzenli orduyla devam eden çatışmaları değerlendirdi.

Sudan'da darbe girişimi gerçekleştirmekle suçlanan Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) lideri "Hemidti" lakaplı General Muhammed Hamdan Dagalo, başkent Hartum'da kontrolü büyük ölçüde ellerinde tuttuklarını söyledi.

Muhammed Hamdan Dagalo Şarkul Evsat'a yaptığı açıklamalarda, Sudan'ın başkenti Hartum'u ve çevresinde Hartum Bahri ve Omdurman kentlerini kontrol ettiklerini öne sürdü.

Dagalo, "Kuvvetlerimiz, Hartum'u tamamen kontrol ediyor ve darbecilerin yanı sıra eski rejimin kalıntılarına karşı geniş ölçüde üstünlük sağladı." dedi.

HDK'nin hangi bölgeleri kontrol ettiği sorusuna Dagalo, çok fazla bölgenin kontrolünü elinde tuttuklarını; Hartum, Omdurman ve Hartum Bahri yerleşimlerini büyük ölçüde kontrol ettiklerini dile getirdi.

Ateşkes konusunda özellikle ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Washington yönetiminin çabalarını öven Dagalo "Blinken sürekli bizimle iletişim halindeydi. Özel olarak Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere dost ve kardeş ülkelere teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Dagalo ayrıca, "darbe güçleri ve eski rejim kalıntıları" olarak adlandırdığı Abdulfettah Burhan liderliğindeki cunta yönetimi ve eski Ömer Beşir rejiminin HDK'ye karşı savaşını birkaç komuta merkezinden yürüttüğünü belirterek, "Birden fazla taraf orduyu yönetiyor, öyleyse ateşkes konusunda hangi tarafla iletişim kurmalıyız?" diye sordu.

Dış müdahalenin çatışmada bir rol oynadığı iddialarına ilişkin Dagalo "Bunun doğru olduğuna inanmıyorum. Bölge ülkeleri Sudan'ın ve bölgenin güvenliğini ve istikrarını sağlamak için yakından çalışıyorlar. Tabii ki, bütünüyle Sudan'ı ilgilendiren bir konuya müdahale etmekten uzak kalacaklardır." ifadelerini kullandı.

Savaşın düzenli orduyla değil, yönetimi ve İslamcılarla olduğunu defalarca tekrarladığı hatırlatılan Dagalo, "Evet, Bu doğru. Silahlı kuvvetlerin darbeci komutanlarıyla ve onların eski rejimden çıkan aşırıcılık yanlısı destekçileriyle savaşıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum