"Sudan ordusu 2023'ten sonra siyasete karışmayacak"

"Sudan ordusu 2023'ten sonra siyasete karışmayacak"

Sudan cuntasının lideri General Burhan ordunun 2023'e kadar ülkeyi yönetip sonrasında siyasete karışmayacağını belirtti.

Sudan'daki darbenin ve askeri yönetimin lideri olarak görülen General Abdulfettah Burhan ordunun Sudan'ı 2023'te gerçekleştirilecek olan meclis seçimlerine kadar yöneteceğini ve ardından siyaseti bırakacağını açıkladı.

Sudan'da 30 yıllık Ömer el-Beşir yönetimini sona erdiren askeri darbenin ardından kurulan yeni rejimde askeri ve sivil iki kanatlı bir yapı meydana gelmişti. 25 Ekim 2021'de yeni rejimin askeri kanadı sivil kanadını yeni bir darbeyle devirmişti.

Bu darbe ülke içinde protestolarla ve dünyadan tepkilerle karşılaşınca darbeci yönetimin iktidarının geleceğine dair açıklama yapmak zorunda kaldığı belirtiliyor.

Darbenin ardından artan tepkiler üzerine 21 Kasım'da varılan bir anlaşmayla  General Abdulfettah Burhan Abdullah Hamduk'u Temmuz 2023'teki seçimlere kadar sınırlı yetkilere sahip teknokrat bir hükümeti yönetmek üzere görevlendirdi. 

Fakat protestocuları bu siyasi gelişme ve Burhan'ın açıklamaları da tatmin etmiş değil. Protestocular Mısır'da Sisi'nin "sivilleşerek" ülkenin başına cumhurbaşkanı olarak geçmesi senaryosunun Sudan'da tekrarlanmasından endişe ettiklerini belirtiyorlar.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.