Sudan'da askeri darbe

Sudan'da askeri darbe

Afrika ülkesi Sudan'da yeni bir askeri darbe yaşandığı ifade edildi.

Sudan'da 21 Eylül'deki askeri darbe girişiminin ardından Sudan Enformasyon Bakanlığı, geçiş hükümetinin bazı bakanlarının ve ülkeyi yöneten koalisyon hükümeti ortağı partilerin liderlerinin ordu tarafından gözaltına alındığını açıkladı.

İnternet ve telefon hatlarında kesintilerin yaşandığı ülkede Başbakan Abdullah Hamduk'un evinin bir grup asker tarafından kuşatıldığı ve Hamduk'un zorunlu ikamete alındığı bildirildi.

Pazar günü Başbakanın istifası ve hükümetin feshedilmesi yönünde sloganlar atan çok sayıda eylemci, Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınındaki köprü ve ana yolları kapatmıştı. Sudan polisi, hükümet karşıtı protestocuları göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıtmıştı.

Ne olmuştu?

Sudan'da 21 Eylül'deki askeri darbe girişiminin ardından iktidarın asker ve sivil bileşenlerinin birbirlerine yönelik ağır eleştiriler yöneltmesi, sivillerin askerin yönetimden çekilmesi, ordunun ise hükümetin feshine dair açıklamaları siyasi ortamda gerginliği artırmıştı.

Ülkede 16 Ekim'den bu yana hükümetin feshedilmesi talebiyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresinde protestolar sürerken, asker de hükümetin feshedilmesi ve daha kapsamlı yeni hükümet kurulması konusunda bir süredir hükümete baskı yapıyor.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.