Sudan'da bir hastane saldırılar sebebiyle hizmet dışı kaldı

Sudan'da bir hastane saldırılar sebebiyle hizmet dışı kaldı

Sudan'da Hızlı Destek Kuvvetleri'nin saldırıları sebebiyle Faşir kentindeki bir hastanenin hizmet dışı kaldığı bildirildi.

Sudan'ın Faşir kentindeki ana hastane Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) tarafından saldırıya uğradı ve hizmet dışı kaldı.

Açıklama, söz konusu tıbbi tesisi destekleyen Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) tarafından yapıldı.

Sudan'ın kuzeybatısındaki Darfur bölgesinde yer alan ve 1.8 milyondan insana ev sahipliği yapan şehir, Sudan ordusu ile HDK arasında Nisan 2023'te başlayan savaşın son cephesi konumunda.

HDK son dönemde bölgedeki saldırılarını artırıyordu. Birleşmiş Milletler, Nisan ve Mayıs aylarında yaşanan çatışmalar nedeniyle yaklaşık 130 bin kişinin Faşir'deki evlerini terk ettiğini belirtti.

MSF Reuters'a yaptığı açıklamada, söz konusu hastanenin bölgedeki kayıp düzeyiyle başa çıkabilen tek hastane olduğunu ifade etti. MSF, 10 Mayıs'tan 6 Haziran'a kadar hastaneye 1315 yaralı geldiğini ve 208 kişinin burada hayatını kaybettiğini, ancak çatışmalar nedeniyle birçok kişinin hastaneye ulaşamadığını dile getirdi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"HDK'nin hastanenin içinde ateş açması şoke edici. Bu münferit bir olay değil. Personel ve hastalar haftalardır tesise her taraftan yapılan saldırılara katlandılar, ancak bir hastanenin içine ateş açmak çizgiyi aşıyor."

Hastane 25 Mayıs'tan bu yana üç kez çatışmalardan etkilendikten sonra hastaları tahliye etmeye başlamış, kalan hastalar ve personel bölgeden kaçmıştı.

Gönüllü bir grup olan Faşir Acil Müdahale Odası Pazar günü yaptığı açıklamada saldırıda çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını, ilaçların ve bir ambulansın yağmalandığını söyledi.

Reuters'a konuşan bir görgü tanığı insanların hastaneden tahliye edildiğini gördüğünü belirtirken, diğer görgü tanıkları da HDK'nin hastane ve çevresine füzeyle saldırdığını aktardı.

Geçtiğimiz gün şehrin kuzeyindeki Ebu Şuk kampına yapılan ayrı bir saldırıda başka bir tıp merkezi de vurulmuş, 30'dan fazla kişinin yaralanmış ve en az iki kişi hayatını kaybetmişti.

Sudan'da savaş 15 Nisan 2023 tarihinden bu yana devam ediyor.

Çatışmalar Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki HDK'nin darbe girişimiyle başlamıştı.

Ülkede devlet kurumları neredeyse tamamen devre dışı kalırken çatışmalar birçok farklı eyalete yayıldı.

Artan çatışmalar açlığa ve gıda krizine de yol açtı. Ülkede yaklaşık 17.7 milyon insan gıda güvensizliğiyle karşı karşıya ve 5 milyon insan ise kıtlığın eşiğinde. Çatışmalarda en az 15 bin sivilin can verdiği belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.