Sudan'da çatışmanın tarafları kimler?

Sudan'da çatışmanın tarafları kimler?

Sudan'da darbe girişiminin ardından başlayan çatışmalar halen devam ediyor.

sudan-taraflar.jpg

Abdulfettah Abdurrahman el Burhan

1960 yılında Sudan’ın kuzeyindeki bir köyde doğan Burhan genç yaşta askeri akademiye katıldı. Buradan bir subay olarak mezun olduktan sonra Darfur Savaşı ve Sudan İç Savaşı’nda görev aldı, zamanla korgeneral rütbesine kadar yükseldi. 2015 yılının ardından Yemen’de savaşan Sudan güçlerine nezaret etti. 2018 yılında Kara Kuvvetleri Komutanı, hemen ardından da Genelkurmay Başkanı olarak görevlendirildi. 2019 yılında Ömer el Beşir’in devrildiği darbenin mimarlarından olan Burhan, 2021 yılında ikinci bir darbeyle gücünü pekiştirdi.

Muhammed Hamdan Dagalo “Hemidti”

1975 yılında Darfur bölgesinde doğdu. İlkokul eğitimini yarıda bırakan Dagalo bir kabile üyesi olarak deve ticareti gibi işlerle ilgilendi. Zaman içerisinde Cancavid milislerinin bir parçası oldu ve 2003 sonrasında Ömer el Beşir’in desteğiyle burada yükseldi. Cancavid milisleriyle 2013 yılında teşkil edilen Hızlı Destek Kuvvetleri’nin başına getirildi, birçok savaş suçuna karışmakla itham edildi. Yemen’de Burhan ile birlikte Sudan güçlerini komuta eden Dagalo, 2019 yılındaki darbe ve 2021 yılındaki iç darbenin mimarları arasında yer aldı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.