Sudan'da darbe: Devrik başbakan Abdullah Hamduk serbest bırakıldı

Sudan'da darbe: Devrik başbakan Abdullah Hamduk serbest bırakıldı

Sudan'da ordunun darbeyle iktidarı ele geçirmesinin ardından gözaltına alınan Başbakan Abdullah Hamduk ve eşinin Hartum'daki evlerine dönmelerine izin verildiği açıklandı.

Sudan ordusundan bir askeri yetkili Salı günü yaptığı açıklamada, ordunun darbeyle iktidarı ele geçirmesinin ardından gözaltına alınan Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk ve eşinin Hartum'daki evlerine dönmelerine izin verildiğini açıkladı.

Hamduk’un serbest bırakıldığına ilişkin açıklama, uluslararası toplumun darbeyi kınaması ve General Abdulfettah Burhan’ın Pazartesi günü iktidarı ele geçirmesinin ardından gözaltına alınan tüm hükümet yetkililerinin serbest bırakılması yönünde orduya yapılan çağrının ardından geldi.

"Yoğu güvenlik önlemleri"

Basına bilgi verme yetkisi olmadığı için isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan ordu yetkilisi, Hamduk ve karısının hangi konularda serbest olduklarını söylemedi ancak Hartum'un lüks Kafouri semtindeki evlerinin "yoğun güvenlik altında" olduğunu belirtti.

General Burhan Salı günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, Hamduk'un kendi güvenliği için tutulduğunu ve büyük olasılıkla serbest bırakılacağını söylemişti. Ancak sokaklarda darbeye karşı protestolar devam ederken, feshedilen hükümetin diğer üyelerinin yargılanabileceği konusunda uyardı.

İktidarı ele geçirdikten sonra Salı günü ikinci kez kamuoyu önüne çıkan General Burhan, ordunun büyüyen bir siyasi krizi çözmek üzere müdahale etmeye zorlandığını söyledi.

"Ülke çıkmaza girdi"

Televizyonda yayınlanan basın toplantısında konuşan Burhan, "Başkalarına karşı ayrımcılık yapmaktan bahseden ve bu ülkeyi, ülkenin birliğini, dokusunu ve toplumunu parçalayacak bir iç savaşa sürükleyen insanlar vardı. Bu tehlikeler önümüzde" diye konuştu.

"Bütün ülke siyasi çekişmeler nedeniyle çıkmaza girdi" diyen General Burhan, "Geçtiğimiz iki yıldaki deneyim, siyasi güçlerin geçiş dönemine katılımının hatalı olduğunu ve çekişmelere yol açtığını kanıtladı" dedi.

Burhan, Pazartesi günü gözaltına alınan çok sayıda üst düzey hükümet yetkilisinden bazılarının yargılanacaklarını söyleyerek, silahlı kuvvetler içinde bir isyanı kışkırtmaya çalıştıklarını iddia etti. Burhan, "masum" bulunan diğer kişilerinse serbest bırakılacağını söyledi.

General Burhan, Hamduk'un kendi evinde tutulduğunu ve sağlık durumunun iyi olduğunu söylemişti.

Batılı hükümetler ve Birleşmiş Milletler darbeyi kınarken, Hamduk ile diğer üst düzey yetkililerin serbest bırakılması çağrısında bulundular.

Kaynak. Amerika'nın Sesi

facebanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.