Sudan'da HDK saldırıları nedeniyle 3 gün içerisinde 10 bin kişi yerinden oldu
Sudan'da yaşanan son çatışmalar sebebiyle 3 gün içerisinde 10 bin kişi yerlerinden edildi.
Birleşmiş Milletler'in göç ajansı tarafından Pazar günü açıklanan rakamlara göre, Batı ve Güney Sudan'daki şiddet olayları üç gün içinde 10 binden fazla insanı yerinden etti.
Uluslararası Göç Örgütü'ne göre 25-26 Aralık tarihleri arasında Sudan'ın Çad sınırı yakınlarındaki Um Baru ve Kernoi köylerine düzenlenen saldırılar sebebiyle 7 binden fazla insan yerinden oldu.
Ekim ayında Kuzey Darfur'un başkenti Faşir'i ele geçirmesinin ardından Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) son günlerde Zagava etnik grubunun yaşadığı bölgelerde ilerliyor. Bölgeler düzenli ordu müttefiki bir silahlı grup tarafından kontrol ediliyordu.
Çadlı bir askeri kaynak AFP'ye yaptığı açıklamada, Cuma günü iki Çad askerinin sınır kasabası Tine'yi vuran bir HDK insansız hava aracı tarafından öldürüldüğünü söyledi.
Sudan'da HDK'nin son saldırılarında 200 sivil öldürüldü
Öte yandan son üç gün içerisinde, Güney Kordofan'da HDK kuşatması altında olan ve kıtlıktan etkilenen Kadugli kentinde de 3 bin 100 kişi daha yerinden edildi.
HDK ve müttefikleri Darfur'dan başkent Hartum'a uzanan Sudan'ın orta koridorunu yeniden ele geçirmeye çalışırken, kaynak zengini Kordofan bölgesi şu anda en şiddetli çatışmalara sahne oluyor.
