Sudan'ın kuzeyindeki SİHA saldırısında 7 kişi öldü

Sudan'ın kuzeyindeki SİHA saldırısında 7 kişi öldü

Sudan'ın büyük bölümü yaklaşık bir yıldır düzenli ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasındaki kanlı savaşın pençesinde.

AFP'ye konuşan bir doktor ve görgü tanıkları, Salı günü Sudan'ın kuzeydoğusundaki Atbara'da bir insansız hava aracı saldırısında yedi kişinin öldüğünü, altı kişinin de yaralandığını söyledi.

Sudan'ın büyük bölümü yaklaşık bir yıldır düzenli ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasındaki kanlı savaşın pençesinde.

Bir görgü tanığı telefonda, "İftar sırasında bir insansız hava aracı saldırısının ardından yangın çıktı” dedi.

AFP'ye konuşan bir başka bölge sakini de "Sudan ordusuyla birlikte savaşan Baraa milisleri tarafından ve onların üssünde düzenlenen" iftarda "hem sivilleri hem de savaşçıları bir arada olduğunu" söyledi.

Aynı kaynak, Hartum'un yaklaşık 300 kilometre kuzeydoğusundaki Atbara'da yaşayanların "patlamanın şokuyla panik yaşadığını" söyledi.

"Yedi ölü ve altı yaralı"nın Atbara'daki bir hastaneye ulaştığını söyleyen bir tıbbi kaynak, bunların savaşçı mı yoksa sivil mi olduğunu belirtmedi.

Birleşmiş Milletler'e göre 15 Nisan'da başlayan savaş binlerce kişinin ölümüne ve 8.5 milyondan fazla insanın ülke içinde ve sınır ötesinde yerinden edilmesine neden oldu.

Çatışmalar, orduya bağlı birliklerin Kızıldeniz'deki Port Sudan'a giden yol üzerinde stratejik bir konuma sahip olan kenti korumak için konuşlandığı Atbara'yı kapsamıyordu.

Saldırıyı hemen hiçbir grup üstlenmedi. RSF insansız hava araçlarına sahip ancak Atbara'dan yaklaşık 250 kilometre uzakta, başkent Hartum'dan dışarı çıkan yollar üzerinde konuşlanmış durumda.

RSF, 2000'li yılların başında eski lider Ömer El Beşir tarafından Darfur'daki etnik kabileleri bastırmak için Cancavid milislerinden oluşan bir yapı.

Milisler şu anda Fransa büyüklüğünde bir bölge olan ve aylardır ülkenin geri kalanıyla bağlantısı kesilmiş olan Darfur'un büyük bir bölümünü kontrol ediyor.

ABD'nin yeni Sudan elçisi Tom Perriello, Pazartesi günü savaş uçaklarının "Darfur'un dört bir yanından binlerce sivilin kaçtığı" Kuzey Darfur'daki El-Fasher şehrine saldırdığını söyledi.

Perriello, X'e yaptığı açıklamada, ülke genelinde hem ordunun hem de RSF'nin "insani yardımı ve sivillerin serbest dolaşımını engellemeye devam ettiğini" yazdı.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.