"Süleymani saldırısı ABD-İsrail ortak operasyonuydu"

"Süleymani saldırısı ABD-İsrail ortak operasyonuydu"

ABD'nin, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi 3 Ocak’ta Irak’ın başkenti Bağdat’ta öldürmek için İsrail'den istihbarat yardımı aldığı iddia edildi.

ABD merkezli NBC kanalının iddiasına göre İsrail, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Suriiye'nin başkenti Şam’dan Irak'ın başkenti Bağdat'a gittiğine ilişkin istihbarat bilgilerini ABD’ye verdi.

The New York Times gazetesi de, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun operasyonun ayrıntıları hakkında bilgi vermek için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu aradığını öne sürdü. Gazete, Netanyahu’nun, söz konusu operasyon gerçekleşmeden tüm detaylardan haberdar olan tek yetkili olduğuna dikkat çekti.

Netanyahu, Süleymani öldürülmeden birkaç saat önce gerçekleştirdiği Yunanistan ziyareti esnasında “Bölge, fırtınalı dramatik olayların eşiğinde ve ABD’li müttefiklerimizle sürekli temas halindeyiz” diyerek, suikasta ilişkin ipuçları vermişti.

Süleymani suikastı öncesi ABD'den İsrail ile diplomasi trafiği

İsrail'de yayın yapan Kanal 12 televizyonunun haberine göre ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Süleymani’nin öldürülmesinden bir gün önce planlanan İsrail ziyaretini iptal etmişti.

Ziyaretin iptal edilmesi, ABD'nin İsrail'i bölgede yaklaşan ciddi gelişmeler hakkında bilgilendirdiğinin bir göstergesi olarak düşünülmüştü.

İsrail Başbakanı, Süleymani’nin öldürülmesinden sonra yaptığı açıklamada, ABD'nin kendini savunma hakkına sahip olduğunu söylemişti.

Başbakanlık ofisine göre Netanyahu, “Tıpkı İsrail'in kendini savunma hakkı olduğu gibi, ABD’de de aynı hakka sahiptir. İsrail, barış, güvenlik ve kendini savunma için verdiği mücadelede ABD’nin yanında duruyor. Kasım Süleymani, ABD vatandaşlarının ve çok sayıda masum insanın ölümünden sorumludur. Süleymani, buna benzer daha fazla saldırı planlıyordu” demişti.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.