'Hamas Süleymani yüzünden İsrail ile karşı karşıya gelmek istemiyor'

'Hamas Süleymani yüzünden İsrail ile karşı karşıya gelmek istemiyor'

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, Hamas’ın mevcut sakin durumu sürdürmek ve ateşkesi ilerletmek için Mısır ile anlaştığını dile getirdi.

Gazze'deki Filistinli kaynaklar, Hamas Hareketi’nin İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin 3 Ocak Cuma günü sabaha karşı Bağdat’ta ABD’nin düzenlediği hava saldırısında öldürülmesi nedeniyle Gazze Şeridi’nde İsrail ile karşı karşıya gelmek istemediğini söyledi.

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, Hamas’ın mevcut sakin durumu sürdürmek ve ateşkesi ilerletmek için Mısır ile anlaştığını dile getirdi.

Bununla birlikte kaynaklar, Hamas’ın kendisiyle iletişime geçen herkese, Gazze'nin bir vekalet savaşı alanına dönüşmesine veya hesaplaşma arenası gibi kullanılmasına izin vermeyeceğini söylediğini belirtti.

Aynı kaynaklar, Hamas’ın Gazze’nin şu anda herhangi bir savaşı kaldıramayacağını, İran'ın Süleymani’nin öldürülmesinin intikamını almak için ilgili grupları seferber etmeye başvurabileceğinden dolayı daha geniş, daha büyük, daha maliyetli ve sonuçları bilinmeyen bir çatışmaya sürüklenmesini istemediğini belirterek, Mısır ve diğer grupları bu tutumla ilgili bilgilendirdiğini söyledi.

Bununla birlikte Hamas, İran Devrim Muhafızları Başkomutan Yardımcısı Tuğamiral Ali Fadavi’nin “Süleymani’nin ABD’den intikamının alınması, yalnızca İran'a değil, tüm direniş eksenine de bağlı” şeklindeki açıklamalarının ardından söz konusu tutumunu açıkladı.

Tuğamiral Fadavi açıklamasında ayrıca İranlı komutanın öldürülmesini ‘korkakça bir hareket’ olarak nitelerken bunu Amerikalılara karşı ‘sert bir yanıt’ın izleyeceğini söyledi.

İran, Hamas ve İslami Cihad hareketlerini, Hizbullah’ın yanı sıra Irak, Yemen ve Suriye'deki Şii gruplarla birlikte bölgedeki ‘direniş ekseni’ içerisinde görüyor.

Ancak İran'ın İslami Cihad Hareketi ile bağları Hamas ile olandan daha güçlü.

İran ve Hamas arasındaki ilişkide ise son iki yıl içinde eskiye kıyasla büyük bir ilerleme görüldü.

Hamas, Süleymani’nin yasını tutarken Hamas’a bağlı Kassam Tugayları, Süleymani’nin Gazze Şeridi’ne verdiği desteğe övgüde bulundu.

Öte yandan Hamas ve İslami Cihad hareketleri, dün Gazze’deki Meçhul Asker Meydanı'nda sabah saat 11.00’dan öğleden sonra saat 14.00’a kadar Süleymani için bir taziye çadırı kurdu.

Hamas ve İslami Cihad’ın yanı sıra merkezi Şam’da bulunan ya da Şam ile iyi ilişkileri olan sol gruplar da taziye çadırında hazır bulundu. Taziye çadırı çevresine Süleymani’nin fotoğrafları asılırken, ABD bayrakları yakıldı.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.