Süleymani'ye yakın İranlı komutan Paşapur Halep'te öldürüldü

Süleymani'ye yakın İranlı komutan Paşapur Halep'te öldürüldü

İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü komutanlarından Asgar Paşapur, Halep’in güneyindeki çatışmalarda öldürüldü.

İran kaynakların aktırdığına göre ‘Asgar Zakir’ olarak bilinen İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü komutanlarından Asgar Paşabor, geçtiğimiz ay ABD tarafından Bağdat’ta öldürülen Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin yakın çalışma arkadaşıydı.

İran devlet televizyonu, Paşapur'un Halep'te Suriyeli muhaliflerle girdiği çatışmada öldürüldüğünü bildirdi.

Paşapur’un Kudüs Gücü’nde hangi askeri rütbede olduğu açıklanmasa da rejim güçleri ile muhalif gruplar arasında savaşın başlamasından bu yana Suriye’de Kasım Süleymani’ye eşlik ettiğine ilişkin bilgiler ortaya çıktı.

Paşapur Süleymani için endişeleniyordu

Devrim Muhafızları İstihbarat Servisi’ne bağlı Mashregh News’e göre ‘Direniş Cephesi’ askerlerinden olan Paşapur, ‘Süleymani’nin hayati hakkında daima endişe eden’ biriydi.

Genç Gazeteciler Cemiyeti Haber Ajansı (YJC), Suriye’de Süleymani ve Paşapur arasındaki bir sohbeti yansıtan video yayımladı.

Söz konusu videoda, Paşapur, Süleymani’den ön cephelere ilerlememesini isterken, Süleymani kendisine ‘Beni iki kurşunla korkutman utanç verici’ şeklinde cevap veriyor.

Son yıllarda, İran Devrim Muhafızları’na bağlı üst düzey liderler de dahil olmak üzere yüzlerce askerin Suriye’de öldüğüne dair haberler çıkmasına rağmen İran henüz Suriye'deki kuvvetlerinin sayısı hakkında resmi bir açıklama yapmadı.

Paşapur’un kayınbiraderi de Suriye’deki çatışma sonucu öldü

Ekim 2015 tarihinde, Paşapur’un kayınbiraderi Muhammed Burhank, Suriye’deki bir çatışmada yaralandıktan sonra getirildiği Tahran'daki Devrim Muhafızları’na bağlı bir hastanede hayatını kaybetmişti.

Devrim Muhafızları’na bağlı haber siteleri ise Burhank’ın ölümü açıklanmadan kırk gün önce zehirli su ile suikasta uğradığını bildirmişti.

İran’a bağlı milisler İdlib’teki çatışmalara katıldı

Diplomatik kaynaklar, İran’a bağlı milislerin, ‘Tahran’ın Süleymani suikastına cevabı’ bağlamında, rejimin İdlib'i kontrol etmek amacıyla yürüttüğü operasyonlara katıldığını dile getirdi.

İran daha önce kendisine bağlı milisler ve Hizbullah'ın İdlib’deki çatışmalara katılmasını engellemişti.

Ancak Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), birkaç gün önce, Halep’in güney kırsalındaki Han Tuman ekseninde muhalif gruplarla süren çatışmalarda Suriyeli olmayan İran yanlısı 6 unsurun öldüğünü açıkladı.

Lübnan merkezli Janoubia haber sitesi ise Halep’in batı kırsalında muhalifler ile yaşanan çatışmalar esnasında Hizbullah saflarından üç unsurun öldüğünü duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’a bağlı milislerin İdlib’deki çatışmalarda yer aldığını doğrular şekilde, “Rusya, İran rejimi, Hizbullah ve Esed rejiminin istikrarsızlaştırıcı eylemleri, Suriye’nin kuzeyindeki ateşkesi doğrudan önlüyor” dedi.
 

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.