Suriye: Ahrar el Şam'ın lider kadrosu değişti

Suriye: Ahrar el Şam'ın lider kadrosu değişti

Uzun süredir siyasi istikrarsızlıkla boğuşan Suriyeli muhalif grup Ahrar el Şam'da lider kadrosunun değiştiği bildirildi.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlıkla boğuşan Suriyeli rejim karşıtı muhalif grup Ahrar el Şam'da lider kadrosunda değişikliğe gidildiği bildirildi.

Grup tarafından yayınlanan açıklamada, grubun 7 kişilik yeni liderlik meclisi açıklandı.

Yeni liderler arasında, geçtiğimiz aylarda darbe iddialarıyla gündeme gelen askeri isimler yer almadı.

Değişimin, yaşanan kriz sonrasında grubun parçalanmasının önüne geçmek için yapıldığı belirtiliyor.

Ahrar el Şam'da geçtiğimiz aylarda, grubun önde gelen isimlerinden Hasan Sufan'ın ve askeri komutanlarından Ebu'l Munzir'in öncülüğünde bir darbe iddiası gündeme gelmişti.

Sürecin ardından bazı isimlerin Ebu'l Munzir'in liderlik pozisyonunda yer almasından rahatsızlık duyduğu ve grubu terk etmek istediği iddia ediliyordu. Lider kadrosundaki değişimin bu rahatsızlığı gidermek ve parçalanmanın önüne geçmek için gerçekleştirildiği öne sürülüyor.

Ahrar el Şam içerisinde, Tahrir el Şam Heyeti'nin (HTŞ) de içinde olduğu askeri operasyon odasına katılma taraftarı olan kesim ile siyasi kesim arasında sorunlar yaşandığı gündeme gelmişti. Bu sorunların ardından grubun askeri liderliğindeki isimler yönetimi devralmış, ülke dışındaki siyasi lider isimlerle bağlantılı siyasi liderlik ise uzaklaştırılmıştı.

Ahrar el Şam'ın başına geçen Hasan Sufan, bir süre sonra görevi Amir eş Şeyh Ebu Ubeyde'ye bırakmıştı.

Ahrar el Şam ve ayrışmalar

Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaşta en kapsamlı yerel gruplardan biri olarak, 2011 yılı sonunda kurulan Ahrar el Şam, uzun bir süre sahadaki en aktif grup olarak öne çıkıyordu.

Ebu Halid es Suri gibi üst düzey El Kaide liderlerinin ve Hasan Abbud gibi yerel İslami isimlerin ortak projesi olarak teşkil edilen ve zamanla gücünü artıran Ahrar el Şam, Batılı kaynaklarca "Suriye Talibanı" olarak isimlendiriliyordu.

2014 yılı başında Ebu Halid es Suri'nin IŞİD tarafından öldürülmesi, bunun ardından aynı yılın Eylül ayında grubun lideri Hasan Abbud'da dahil 40'a yakın üst düzey isminin, halen aydınlatılamayan bir saldırıda yaşamını yitirmesi, Ahrar el Şam'ı temelden sarstı.

Zaman içerisinde eski gücünü kaybeden yapı, ideolojik olarak da eski fikirlerinden vazgeçti. Zamanla daha ulusal bir yaklaşım benimseyen grubun askeri yapısı içerisinde parçalanma yaşandı. Ceyş el Ahrar adlı bir grup Ahrar'dan koparak daha sonra HTŞ'ye katıldı. Bu grup daha sonra HTŞ'den de ayrılacak, Suriye Ulusal Ordusu'na katılacaktı.

Birçok farklı grubun ve yapının birleşmesiyle teşkil edilen Ahrar el Şam, bu ayrışmaların ardından önce Ulusal Özgürleştirme Cephesi'ne, daha sonra ise Suriye Ulusal Ordusu'na katıldı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.