Suriye etnik ve dini yapı haritası

Suriye etnik ve dini yapı haritası

2011 yılında başlayan savaşla anılan Suriye, etnik ve dini yönden Ortadoğu'da en fazla çeşitlilik gösteren ülkelerden biri.

suriyeetnikdiniyapi-001.jpg

(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın)

Notlar

- Suriye'deki Kürt ve Türkmen nüfus çoğunlukla Sünnilerden oluşmaktadır. Alevi-Şii Türkmenler ve Şii Kürtler de azınlık olarak bulunduğu için, harita üzerinde iki etnik grup tek renkle belirtilmiştir.

- 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından Suriye'nin etnik ve dini yapısında önemli değişiklikler yaşanmıştır. Yaşadıkları bölgede azınlık durumunda olan Sünni Arap, Kürt, Türkmen, Alevi Arap (Nusayri), Hristiyan halklar ülke içinde ve ülke dışında mülteci durumuna düşmüştür. Bunun ardından ülkedeki etnik yapı kısmi değişime uğramıştır.

Aynı zamanda El Bukemal, Deyrizor, Şam güneyi gibi bölgelerde İran eliyle Şiileştirme faaliyetleri yaşanmış, buralarda Caferi Arap nüfus artmıştır.

Benzer biçimde İdlib'in kuzeyindeki Fua ve Keferya'da Caferi Arap nüfus, Suriyeli muhaliflerle İran arasındaki anlaşma sonrası tahliye edilmiştir.

Bu bakımdan söz konusu harita, daha çok bir etnik-dini yapı haritasıdır. Haritadaki etnik ve dini grupların yerleri, demografik değişimlerin ardından farklılaşmış olabilir.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum