Suriye'de Beşar Esed-Rami Mahluf gerilimi artıyor

Suriye'de Beşar Esed-Rami Mahluf gerilimi artıyor

Esed rejimi ile Beşar Esed'in kuzeni Rami Mahluf arasındaki vergi krizi büyüyor.

Esed rejimi, Suriye'nin en zengin iş adamlarından Beşar Esed'in kuzeni Rami Mahluf'la yaşanan vergi krizinde baskıyı artıyor. Esed rejiminin İletişim Bakanlığı, Facebook hesabından yaptığı açıklamada Mahluf'u "dolandırıcılık kampanyası" yürütmekle suçladı.

Mahluf'un yürüttüğü kampanyanın devlet hazinesinin taleplerini yerine getirmeme amacı taşıdığı belirtilen Bakanlık açıklamasında, Mahluf'un devlete vergilerini ödemediğine işaret edildi.

Suriye'deki telekomünikasyon şirketi Syriatel'in sahibi Mahluf, Esed'in en büyük destekçilerinden biriydi. Ancak Esed'le bir süredir anlaşmazlık içinde olan Mahluf, vergilerini ödemediği gerekçesiyle Esed rejimiyle kriz yaşıyor. Mahluf'un Syriatel için talep edilen vergileri yüksek bulduğu için ödemekten kaçındığı belirtiliyor.

Mahluf'un açıklamalarına göre Esed rejimi Maliye Bakanlığı, Syriatel'den 130 milyar Suriye Poundu talep ediyor.

Şirkete baskın düzenlendi

Rejimle Mahluf arasında yaşanan gerginlik geçtiğimiz haftalarda Mahluf'un Facebook hesabından yayınladığı üç video ile kamuoyuna yansımıştı. Mahluf, bu paylaşımlarında doğrudan Esed'i hedef almış ve Esed'in Syriatel'i batırmakla tehdit ettiğini söylemişti.

Bu açıklamaların ardından da güvenlik güçleri şirkete baskın düzenlemiş ve bazı şirket çalışanları gözaltına alınmıştı.

ABD ve AB'nin yaptırım listesinde

Suriye'de giderek yaygınlaşan yolsuzluğun sembolü olarak görülen Mahluf, Esed rejimini desteklediği gerekçesiyle ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) yaptırım listesinde yer alıyor. Mahluf'un son zamanlarla kamuoyuna açıklamalar yapması ise Esed rejimindeki elitler arasında yaşanan derin çatlağın bir kanıtı olarak değerlendiriliyor.

Mahluf ve rejim arasındaki anlaşmazlığın arka planında Rusya olduğu şeklinde iddialar da var. Bu iddialara göre Rusya, rejimden kendisine ödemesi gereken paraları talep ettiği için Esed rejimi de Mahluf'tan yüksek miktarda vergi ödemesini istiyor.

BM'den Rusya ve ABD'ye diyalog çağrısı

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde dün düzenlenen oturumda Suriye krizi ele alındı. Oturumda konuşan BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, krizin çözümü için ABD ve Rusya'ya diyalog çağrısında bulundu. "Rus-Amerikan diyaloğunun Suriye'de kilit rol oynayacağına inandığını" söyleyen Pedersen, Suriye'deki taraflardan da BM'nin yürüttüğü siyasi çözüm sürecine destek olmalarını istedi.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.