Suriye'de iktidar arayışında olan HTŞ eksen mi değiştiriyor?

Suriye'de iktidar arayışında olan HTŞ eksen mi değiştiriyor?

Suriye'nin kuzeyindeki İdlib bölgesini kontrol eden Tahrir el Şam Heyeti Şeri Sorumlusu Abdurrahim Attun, bir İsviçre gazetesine açıklamalarda bulundu.

Suriye'nin kuzeyindeki İdlib bölgesini kontrol eden Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) Şeri Sorumlusu Ebu Abdullah Şami künyeli Abdurrahim Attun, gündemdeki bazı konulara dair açıklamalarda bulundu.

Hareketin Genel Şeri Sorumlusu  olan Abdurrahim Attun, İsviçre gazetesine (Le Temps) yaptığı açıklamada HTŞ'nin "Batı için bir tehdit oluşturmadığını", "Esed rejimiyle ve müttefikleriyle savaşan son topluluk" olduğunu ancak -Rejim ve müttefikleriyle mücadelede- uluslararası destek olmaksızın bunu yapamayacaklarını söyledi.

Attun, HTŞ ile IŞİD arasında herhangi bir benzerliğin olmadığı belirterek "Kendimizi olduğundan farklı bir şekilde göstermeye çalışmıyoruz. Sadece gerçeği gösteriyoruz. Buradaki insanlar IŞİD dönemindeki Rakka'dakilerle aynı değiller." ifadelerini kullandı.

Cihadi oluşumlar üzerine araştırmalarıyla tanınan Abbas Şerif konuyla ilgili değerlendirmesinde ''Açıklamaların HTŞ ideolojisinde ve yapısında kapsamlı bir değişikliği yansıtacağını'' yönündeki ifadeleri reddetti.

'Sürekli İktidar' arayışı

Şerif, ''İfadeler, HTŞ'nin El Kaide ile bağlantılı bir güçten veya Selefi düşüncelerle rejime karşı savaşan bir yapıdan Batı'ya düşman olmayan, uluslararası kamuoyunda tanınan ve terörist olarak hedef alınmayan mutedil bir yerel yönetime rol değişikliği arayışı çerçevesinde değerlendirilebilir.'' şeklinde konuştu.

Şerif'e göre, HTŞ, tüm bunlarla kontrol ettiği coğrafyada varlığının ve gücünün sürekliliğini sağlamaya çalışıyor.

''HTŞ bugün, üçüncü dünya rejimlerinin iktidara ulaşmak için izlediği yolu izlemeye, yani kendisinin tanınması karşılığında dışarıya işlevsel bir rol oynamaya, daha sonraki aşamada ise güvenlik hizmetlerinin sağlanması karşılığında hedef alınmamaya çalışıyor."

Batı yardımı

Araştırmacı Halil el Mikdad, Attun'un açıklamarını "Batıya dilekçe" olarak nitelendirdi ve "HTŞ'nin uluslararası toplumu kazanmaya ve yaklaşan herhangi bir siyasi çözüme dahil olmaya çalışıyor." dedi.

Mikdad, ''Attun'un açıklamaları, kendilerinin aşırılıktan uzak, mutedil bir oluşum olduğunu göstermesi anlamına geliyor ve HTŞ'nin yeni çizgisiyle örtüşüyor." ifadelerini kullandı.

HTŞ'nin başarı ihtimali nedir?

HTŞ'nin Batı desteğini elde etme olasılığına ve isminin "terör listesinden" çıkarılması ihtimaline ilişkin olarak Mikdad, bunun imkansız olduğunu belirterek ''İslam hukukunu tahkime çağıran herhangi bir gruba düşman olan Batı düşüncesinin doğasını biliyoruz." açıklamasında bulundu.

Abbas Şerif ise aynı soruyu, "Batı'nın şu anda HTŞ'yi esas olarak kendisine yönelik bir tehdit olarak görmediğini düşünüyorum. Batı, 'aşırılık yanlısı' figürlerin insansız hava araçları tarafından gözetlenmesi ve avlanmasıyla yetiniyor." şeklinde konuştu.

Şerif, "Batı, Suriye rejimine karşı askeri faaliyetlerinin hudutlarını çizerek 'aşırı' yapılarla mücadele eden HTŞ'nin davranışına olumlu bakmaktadır.'' dedi.

Aynı şekilde İdlib'de faaliyet gösteren Kurtuluş Hükümeti Başbakanı Ali Keda, Le Temps gazetesine verdiği demeçte, ''Avrupa Birliği'nin sahadaki gerçekliği ayırt etmesi gerektiğini, Suriye halkının barış istediğini ancak Suriye rejiminin bir terörist olduğunu'' söyledi.

Ali Keda,''Suriye rejimine karşı savaşmak için uluslararası toplumla ilişkiler kurulması gerektiğine'' değinirken ''bölgenin elektrik, su ve hizmet dahil her şeye ihtiyacı olduğunu ve bölgeye yardım götürmek için kurtuluş hükümetinin uluslararası yardım ve koordinasyona ihtiyaç duyduğunu'' belirtti.

Keda, "Uluslararası kuruluşlar, Kurtuluş Hükümeti ile işbirliği içinde yardıma girmelidir" dedi.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin istatistiklerine göre, Suriye'nin kuzeybatısındaki nüfus 4,1 milyon olup, bunun 2,8 milyonu yardıma muhtaç kimselerden oluşuyor.

Öte yandan HTŞ'nin Halkla İlişkiler Bürosu İletişim Şefi Takiyuddin Ömer, Attun'un açıklamalarına ilişkin yorum yaparak, "Gazeteden bir heyet iki hafta önce İdlib'i ziyaret etti" dedi.

Ömer, ''Gazete, heyet yetkililerle görüştü, ancak (atılan başlık) cümleleri kendileri oluşturdu.'' açıklamasında bulunurken ''Gazetenin yaptığı haberin çevirisinde hatanın meydana geldiğini'' vurguladı.

"İlişkilerin normalleşmesi' ifadesi kullanılmadı"

Ömer, Genel Şeri Sorumlu Abdurrahim Attun'un 'yabancı ülkelerle ilişkilerin normalleşmesi' gibi bir ifade kullanmadığını belirtirken ''Aksine Genel Sorumlu, devrimin yanında duran ülkelerle ilişki kurmanın önünde bir engel olmadığını belirtti'' dedi.

Takiyuddin Ömer, ''yapılan röportajda 'imajımızı temizlemeye çalışıyoruzifadeleri kullanılmadı" dedi.

HTŞ, Nusra Cephesinin feshedilerek ilan edilen Şam’ın Fethi Cephesi’nin genişletilmiş bir bileşimi olarak 28 Ocak 2017’de kurulmuştu.

Kaynak: Mepa News

facebanner.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.