HTŞ'den İdlib'de 'merkezi komuta' hamlesi

HTŞ'den İdlib'de 'merkezi komuta' hamlesi

İdlib'de HTŞ'ye bağlı sivil yönetimin, bölge genelindeki askeri merkezleri kapatma kararı aldığı bildirildi.

Suriye'nin kuzeyinde faaliyet gösteren en kapsamlı muhalif grup olarak tanınan ve İdlib bölgesinde kontrolü elinde bulunduran Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) İdlib genelinde askeri merkezleri tek güç altında toplamak için adım attı.

HTŞ'ye bağlı sivil yönetim tarafından yapılan açıklamaya göre, İdlib'de 'Fethu'l Mubin' adlı operasyon odası dışındaki yapılara bağlı askeri merkezlerin kapatılması yönünde karar alındı.

Bölge kaynakları benzer kararların Sarmada, Cisr eş Şuğur gibi kent merkezi dışındaki bölgeler için de alındığını, bu kararların muhaliflerin elindeki tüm bölgeleri kapsayacağını aktarıyor.

Kararın uygulamaya geçmesi halinde İdlib genelindeki tüm askeri gruplar, HTŞ'nin başını çektiği 'Fethu'l Mubin' operasyon odası tarafından koordine ve komuta edilecek.

'Fethu'l Mubin' içerisinde HTŞ, Ulusal Kurtuluş Cephesi, Ceyş el İzze gibi gruplar bulunuyor. Türkiye'nin bu yapı içerisindeki bazı gruplara doğrudan askeri destek sağladığı biliniyor.

Bölgede kısa bir süre önce El Kaide bağlantılı olduğu ifade edilen Hurras ed Din grubunun başını çektiği "Fesbutu" operasyon odası kurulmuş ve kuruluşun akabinde HTŞ ile gerilim yaşanmıştı.

Muhalifler arası gerilim

İdlib genelinde Suriyeli muhalif güçler arasında bir süredir gerilim yaşanıyor.

Son dönemde, Suriye'nin kuzeyinde faaliyet gösteren en kapsamlı muhalif grup olarak tanınan ve İdlib bölgesinde kontrolü elinde bulunduran Tahrir el Şam Heyeti'nin (HTŞ) gerçekleştirdiği gözaltılar ve bölgede kurulan yeni operasyon odası sebebiyle gerginlik artış gösterdi.

HTŞ'den ayrılan önemli isimlerin "Fesbutu" (Ve sebat edin) adlı operasyon odasına katılması, bunun ardından HTŞ'nin gerçekleştirdiği gözaltılar ve gruptan ayrılmanın yasaklanması gerginliği çatışmaya yol açacak biçimde artırdı.

23 Haziran'da Hurras ed Din'in başını çektiği "Fesbutu" operasyon odasının İdlib batısındaki Arab Said bölgesinde kontrol noktaları kurduğu, bunun ardından HTŞ ile grup arasında çatışmaların yaşandığı rapor edildi. Kısa bir süre önce iki grup arasında ateşkes anlaşmasına varılsa da, muhalifler bölgede çatışmaların artmasından endişe ediyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.