Suriye'de savaş sekizinci senesine girdi

Suriye'de savaş sekizinci senesine girdi

Suriye'de Esed rejimine karşı Mart 2011'de başlayan savaş 8. yılına girdi.

Suriye'de Arap Baharı'nın bir parçası olarak 2011 yılında başlayan halk gösterileri, rejimin müdahaleleri ve insan hakları ihlallerine halkın tepkisi sonucu bir iç savaşa dönüşmüştü. Savaşın, ilk olarak 15 Mart 2011'de ülkenin güneyindeki Dera şehrinde bir grup öğrencinin duvarlara Beşar Esed'i eleştiren sloganlar yazmasıyla başladığı kabul ediliyor.

Bu çocuklara rejim merkezlerinde işkence edilerek öldürülmesi ve başlayan halk gösterileri, rejimin bu gösterilere müdahalesi sonrası halkın silahlanması, ülkede bir iç savaşın fitilini ateşlemişti.

Muhalifler rejim ve İran'ı yendi

Yaşanan süreçte öncelikle Esed rejimi günden güne eriyerek gücünü kaybetmiş ve kurulan muhalif yapılanmalar karşısında kendi korunaklı bölgelerine çekilmişti. 2013 yılına gelindiğinde ise ülkeye Hizbullah ve İran'ın dahil oluşu rejime geçici olarak nefes aldırsa da, 2015 yılının Mart ayında muhaliflerin İdlib hamlesi, Hama ve Lazkiye'nin tehdit altına girmesi, İran ve Şii milislerin de muhalifler karşısında mağlup olduğu şeklinde yorumlanmıştı.

2015 ardından muhaliflerin gerileyişi

Bölgede IŞİD'in devlet ve hilafet ilanı, PYD'nin ABD desteğiyle gücünü artırması gibi etkenler, muhalifler için işi oldukça zorlaştırdı. Ardından Rusya'nın Suriye sahasına dahil oluşu, Katar krizi ardından bölgeye gelen yardımların önemli ölçüde sekteye uğraması muhalif için bir gerileme sürecine kapı araladı. Öncelikle Halep'i, ardından demiryolunun doğusunda oldukça büyük bölgeleri kaybeden muhalifler, birçok bölgede tutunamadı.

İdlib, Humus, Guta, Dera

Gelinen süreçte Suriye'de muhaliflerin varlık gösterdiği çeşitli bölgeler olsa da ana hakimiyet alanları dört parça olarak ele alınabilir. Bunlar İdlib, Kuzey Humus, Doğu Guta ve Dera bölgeleridir. Doğu Guta'ya yönelik rejim saldırıları, bu bölgenin yakında rejim tarafından tamamen ele geçirileceği yorumlarına sebep oluyor. Kuzey Humus'ta muhaliflerin elindeki bölgenin de kuşatma altında olması sebebiyle rejimin bir sonraki hedefi olacağı tahmin ediliyor.

500 bini aşkın sivil öldü

Dera'daki muhalif grupların uzun süredir sessiz olması ve İdlib'de yaşanan iç çatışmalar, Suriye'de savaşı muhalifler açısından büyük bir çıkmaza sokmuş durumda. Ülkede iç savaşın 8. yılına girdiği düzlemde resmi rakamlara göre 500 bini aşkın sivil rejim-Rusya-İran ittifakı tarafından öldürüldü. On binlerce işkence ve tecavüz vakası yaşandı. Rejim hapishanelerinde halen on binlerce sivil bulunuyor. Gerçek sayıların ise bundan çok daha fazla olduğu düşünülüyor.

Uluslararası toplumun sessizliği eşliğinde Suriye'de savaş 8. yılına girerken, olayların nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.