Suriye'de yabancı IŞİD'lilerin aileleri YPG kontrolündeki kamplarda tutuluyor

Suriye'de yabancı IŞİD'lilerin aileleri YPG kontrolündeki kamplarda tutuluyor

Yabancı IŞİD mensuplarının ailelerinden binlerce kadın ve çocuk YPG kontrolündeki kamplarda tutuluyor

Uluslararası Kurtarma Komitesi'nin (UKK) Suriye kuzeyiyle ilgili raporlara göre, IŞİD'in Suriye'de kontrol altında tuttuğu bölgelerin tamamını kaybetmesinin ardından bölgede büyük bir mülteci sorunu baş gösterdi.

Ülkenin kuzeydoğusundaki kamplarda bulunan sivillerin sayısı on binlerle ifade ediliyor.

UKK, Bağuz'da çatışmalar devam ederken, 8 Mart tarihinde, 2 gün içerisinde Haseke kırsalındaki El Hûl mülteci kampına 12 bin kadın ve çocuğun geldiğini aktarmıştı. Birçok sivil toplum kuruluşu ve insan hakları oluşumu, kamplara ulaşmaya çalışırken onlarca kadın ve çocuğun yollarda hayatını kaybettiğini belirtmişti.

UKK, El Hûl kampı yolunda en az 100 sivilin öldüğünü, bunların üçte ikisinin 5 yaşın altındaki çocuklar olduğunu rapor etti. Kampa canlı olarak ulaşan çocukların da ağır hastalıklarla mücadele ettiği ifade edildi.

Kamplarda 65 bin sivil bulunuyor

El Hûl kampında halen en az 65 bin sivilin bulunduğu ve bunların Bağuz'dan kaçanlar olduğu dile getirildi. UKK tarafından yayınlanan 22 Mart tarihli raporda ise şu ifadeler kullanıldı: "Ebeveynlerinin olası suçları her ne olursa olsun, Kuzeydoğu Suriye'deki kamplarda çürüyen 3500 yabancı çocuk çatışmanın tamamen masum kurbanlarıdır, güvenliklerini ve sağlıklarını garantiye almak için ana ülkelerine iade edilmeleri gerekir. Kamplardaki kadınların da memleketlerine geri gönderilmeleri ve gerektiği gibi yargı sürecine tabi tutulmaları gerekir."

Bölgede IŞİD'e karşı sürdürülen saldırıların en büyük kurbanları siviller oldu. Suriye'de çok sayıda sivil hava saldırılarında öldürülürken, IŞİD mensuplarının ailelerinden oluşan kadın ve çocuklar da bölgedeki kamplarda yaşamak durumunda kalıyor. Binlerce kadın ve çocuğun akıbetinin ne olacağı ise henüz netlik kazanmış değil.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.