"Suriye'de YPG'nin esir kamplarında 3 bine yakın Uygur kadın ve çocuk var"

"Suriye'de YPG'nin esir kamplarında 3 bine yakın Uygur kadın ve çocuk var"

PKK’nın Suriye yapılanması YPG kontrolündeki esir kamplarında yaklaşık 2840 Uygur kadının ve çocuğun bulunduğu öne sürüldü.

PKK’nın Suriye yapılanması YPG kontrolündeki esir kamplarında yaklaşık 2840 Uygur kadının ve çocuğun tutsak bir şekilde hayatını sürdürdüğü öne sürüldü.

Uygur diasporası ve Doğu Türkistan ile ilgili gelişmeleri haberleştiren ABD merkezli UyghurTimes’a demeç veren Uygurlar, esir kamplarında yaklaşık 540 kadının ve 2300 çocuğun yaşadığını açıkladı. Uygurların, YPG kontrolü altındaki kamplarda sağlık, eğitim, gıda ve tıbbi malzemeler gibi hayati ihtiyaçlardan mahrum kaldıkları ifade ediliyor.

Uygurlar, 2012’den bu yana Çin’in baskı politikalarını yoğunlaştırdığı ve etnik azınlıklara yönelik soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’dan Türkiye’ye ve Vietnam, Kamboçya, Tayland, Endonezya ve Malezya gibi ülkelere göç ediyorlar.

"Savaş bizde geri dönüşü olmayacak izler bıraktı"

Esir kamplarındaki Uygur kadınlar, birçok kişinin bu göçler sırasında hayatını kaybettiğini ifade etti. Esir kampındaki kimliği belli olmayan Uygur kadınların temsilcisi “Savaş bizde geri dönüşü olmayacak izler bıraktı. Dul ve esir olarak kaldık.” dedi.

Temsilci, Uygur kadınların ve çocukların halen devam eden Suriye savaşının bir kurbanı olduklarını vurgularken, Suriye'ye eşleriyle beraber gittiklerini ve eşlerinin ölmesi sonrasında bölgede kaldıklarını aktardı.

Uygur kadın ve çocukların savaşın bir parçası olmamasına rağmen zorla esir kamplarında tutulduğu belirtiliyor.

Kamplardaki Uygurların temsilcileri, hükümetlere ve insan hakları kuruluşlarına yaptıkları çağrılarda, güvenilir ve Çin’e iade edilme riskiyle karşı karşıya kalmayacakları bir ülkeye yerleşmek istediklerini vurguluyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum