Suriyeli muhaliflerden yeni 'birleşme' girişimi: HTŞ'ye alternatif proje mi?

Suriyeli muhaliflerden yeni 'birleşme' girişimi: HTŞ'ye alternatif proje mi?

Suriyeli 44 muhalif grup, Suriye Geçici Hükümeti'nin çatısı altında birleşmeyi kabul etti. Yeni girişimin Türkiye tarafından desteklendiği belirtiliyor.

Suriye İslam Meclisi tarafından başlatılan ve Ahrar'uş Şam'ın da destek verdiği belirtilen silahlı muhalifleri birleştirme girişiminde ilerleme kaydedildi. 44 muhalif grup Suriye Geçici Hükümeti çatısı altında Savunma Bakanlığı kurulması konusunda uzlaşmaya vardı. Tahrir'uş Şam'ın (HTŞ) İdlib'te sivil yönetim çalışmalarına hız verdiği sırada başlatılan girişim "HTŞ'ye karşı altermatif proje" olarak tanımlandı. Kimi muhalif çevreler bu girişimi, İdlib'te kurulması planlanan yönetime karşı bir 'sabotaj' olarak nitelendirdi.

Geçtiğimiz hafta Suriye İslam Meclisi ve Suriye Geçici Hükümeti sahadaki muhalif grupları tek çatı altında birleşmeye çağırarak "Milli Ordu" kurulması çağrısında bulunmuştu. Çağrıya olumlu yanıt veren, büyük çoğunluğu ÖSO'ya bağlı 44 muhalif grup Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Cevad Ebu Hattab'ın Savunma Bakanı olmasını kabul etti. Kurulması planlanan 'Milli Ordu'ya Ebu Hattab liderlik edecek.

2014 yılında Türkiye'de kurulan Suriye İslam Meclisi bu girişime öncülük ediyor. Geçtiğimiz hafta Meclis'in yaptığı açıklamada "İçerisinde olduğumuz dağınıklığı sonlandırarak saflarımızı birleştirmemiz gerekiyor." denilmişti.

Savunma Bakanı olarak atanan Cevad Ebu Hattab, 2016 yılında Suriye Geçici Hükümeti Başbakanlığına seçilmişti.

Alternatif proje yada sabotaj

Tahrir'uş Şam'ın (HTŞ) İdlib'te sivil yönetim oluşturulması yönünde çalışmalarının hızlandığı bir döneme denk gelen birleşme haberi çoğu gözlemci tarafından "Türkiye destekli alternatif proje" olarak algılandı.

Middle East Institue Suriye uzmanı Charles Lister, Tahrir'uş Şam'ı dışarıda bırakarak oluşturulması planlanan 'Milli Ordu' projesini "Türkiye'nin girişimi" olarak niteledi.

Yeni girişime Fırat Kalkanı bölgesinde faaliyet gösteren Türkiye destekli muhalif grupların yanısıra Ahrar'uş Şam, Feylak'uş Şam, Nureddin Zengi Hareketi ve bazı ÖSO grupları destek veriyor.

Bölünmeyi tetikleyecek

Tahriru'ş Şam, El Kaide ile bağının olmadığını duyurmasına rağmen ABD tarafından 'terör' grupları ile ilintili olduğu suçlamasıyla hedefe konulmuştu. Suriye'deki en büyük rejim muhalifi yapılanma niteliği taşıyan Tahriru'ş Şam, son dönemde ABD'nin resmi söylemlerine paralel olarak Türk hükümetine yakın medya kuruluşları tarafından da ısrarla 'terör örgütü' olarak lanse edildi. Bu durum, hükümet içindeki Batı yanlısı kliklerin Suriye devrimine bir 'balans ayarı' vermek istediği şeklinde yorumlandı.

Öte yandan bölge uzmanları, ABD'nin Türkiye ile Tahriru'ş Şam'ı karşı karşıya getirerek İdlib'te İslami hükümet talebi olan grupları ortadan kaldırmak istediğini aktarıyor. İdlib'te muhalif grupların güç kaybetmesi ve bir kaos durumunun hakim olması, ABD'nin bölgedeki en büyük müttefiki olan PKK'nın kolaylıkla İdlib'e nüfuz etmesine ve Akdeniz'e ulaşmasına yol açabilir. Uzmanlar, İdlib'te muhaliflerin kurmak istediği birleşik hükümet girişimine alternatif olarak sunulan yeni girişimlerin, muhalifler arasında yeni çatışma ortamlarına mahal vermesi halinde bu durumun ABD için büyük bir başarı olacağını ifade ediyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.