Suriyeliler, Ukraynalı mültecilere yönelik 'sıcak karşılama' ile ilgili ne düşünüyor?

Suriyeliler, Ukraynalı mültecilere yönelik 'sıcak karşılama' ile ilgili ne düşünüyor?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında 4 milyondan fazla Ukraynalı mülteci Avrupa'ya sığınırken, gösterilen çifte standart Suriyeli sığınmacıların da tepkisini çekti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında 4 milyondan fazla Ukraynalı mülteci Avrupa'ya sığınırken, gösterilen çifte standart Suriyeli sığınmacıların da tepkisini çekti.

Almanya, yaklaşık 150 bin Ukraynalı sığınmacı almış durumda. Ülkede aynı zamanda, Rusya ve İran destekli rejim güçlerinin saldırıları sebebiyle ülkesini terk etmek zorunda kalmış Suriyeliler de yaşıyor.

Ancak Ukraynalı mültecilere gösterilen anlayış ve destek çoğunlukla Suriyelilere karşı gösterilmiyor.

Ülkede yaşayan Suriyeli sığınmacılar, kendilerine yönelik bu ayrımcılık sebebiyle yaşadıkları rahatsızlığı dile getiriyor.

"Çifte standart"

Cavid el Ciblavi, 2016 yılında Türkiye üzerinden Berlin'e giden Suriyeli sığınmacılardan biri.

34 yaşındaki Ciblavi, El Cezire'ye verdiği demeçte, halktan ziyade hükümetin kendilerine yönelik ayrımcı davranışları olduğunu belirtiyor:

"(Muamele tarzındaki) farklılık daha çok siyasi düzeyde. Hükümet ve medya bize vatanındaki savaştan kaçan insanlar değil, suçlular gibi muamele ediyor."

Ciblavi, farkın kendilerinin etnik ve dini kimliğinden kaynaklandığını düşünüyor:

"Ukraynalılara siyasi olarak böyle (iyi) davranılması mükemmel. Ancak benim burada gördüğüm mesaj, sarışın ve mavi gözlü Avrupalılarla, Avrupalı olmayan Araplar ve Müslümanlar arasında bir fark gözetildiği."

"Bizim de ülkemizi Rusya yıktı"

35 yaşındaki Ahmed Kalaci de Almanya'da yaşayan Suriyeli sığınmacılardan biri.

Kalaci de kendilerine yönelik ayrımcı politikalardan duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor:

"Benim için kötü olan şey bazı muhabirlerin olayı aktarma tarzı. Ukraynalıların nasıl hissettiğini tam olarak biliyoruz zira bizim de muzdarip olduğumuz şey aynı. Rusya'nın tüm altyapıyı yıkması, hastane ve okulları bombalaması. Tüm bunları biz de tecrübe ettik."

Bir başka Suriyeli sığınmacı olan 31 yaşındaki Emine Savan, halkın kendilerine yönelik davranışlarını politikacıların tutumuna bağlıyor.

"Ukraynalı mültecilere gösterilen muamele çok mükemmel. Herhangi bir insani trajedide siyasi reaksiyonun böyle olması gerek." şeklinde konuşan Emine, Alman yönetiminin Ukraynalıları karşılama şeklinin Suriyelilerden kat be kat iyi olduğu görüşünde.

Savaş sebebiyle ülkelerinden kaçmak zorunda kalan Suriyeli sivillerin maruz kaldığı ayrımcılık, sığındıkları ülkelerde de devam ediyor. Ukrayna krizi, söz konusu gerçeği daha net bir biçimde ortaya koymuş durumda.

Kaynak: Al Jazeera, Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.