"Suriyelileri sınır dışı etmek Türkiye'de seçim vaadi oldu"

"Suriyelileri sınır dışı etmek Türkiye'de seçim vaadi oldu"

Türkiye seçimlere yaklaştıkça, ana muhalefet başta olmak üzere AK Parti dahil, özellikle Suriyeli sığınmacıları ülkelerine göndereceğini ilan eden açıklamaları artırıyor.

Türkiye'de artan enflasyon sonucu gıda fiyatlarının ve kiraların bir hayli yükselişi, muhalif partilerin ekonomik krizin sorumluları olarak sığınmacıları öne sürmesi ve AK Parti iktidarını tehdit eden ekonomik kriz ve sığınmacı karşıtlığı, ülkede Suriyeli karşıtlığı oluşturdu.

Bu bağlamda ülke içerisinde Suriyeli gençlerin yanı sıra yaşlılara yönelik sığınmacı karşıtı saldırılarda artış kaydedildi.

Londra merkezli The New Arab'tan Zubeyit Koçulu ve Maaz İbrahimoğlu'nun haberine göre, sosyolog Ferhat Kentel, sığınmacıların Ankara hükümeti ve işverenler için el altında tutulan bir aygıt haline geldiğine dikkat çekti.

Kentel, milyonlarca sığınmacıyı barındırma meselesinin, hükümetin sınır kapılarını açarak sığınmacıların Avrupa ülkelerini 'işgal etmesine' izin vermekle tehdit ettiği Batı'ya karşı bir pazarlık kozu olarak kullanıldığını unutmamak gerekir. Diğer taraftan (sığınmacıların) işverenler için ucuz iş gücü olduğunu hatırlatmakta fayda var." diye konuştu.

Bir ankete katılan AK Parti seçmeninin yaklaşık %85'i Suriyelilerin ülkelerine dönmesini istiyor

Ülkede sığınmacı karşıtlığının artmasıyla birlikte bu yıl yapılan bir ankette, seçmenin yüzde 81.7'sinin hükümetten Suriyelileri geri ülkesine göndermek istediğini belirttiği, AK Parti destekçileri arasında ise bu oranın yüzde 84.5'e ulaştığı kaydedildi.

Birçok anketin sonucuna ve ülkedeki genel görüşe göre, Türk nüfusunun büyük bir kısmının, özellikle Suriyelilerin arasında bulunduğu sığınmacıları, hayat pahalılığının bir nedeni olarak gördüğü ortaya çıktı.

Seçim vaadi

Suriyelileri savaşın devam ettiği ülkelerine göndermek, Türkiye'nin 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesi bir seçim vaadi konumuna indirgendi. Ana muhalefetten CHP ve İyi Parti, seçim vaadi olarak Suriyelileri ülkeden sınır dışı edeceğini ilan etti. Zafer Partisi ise son zamanlarda, seçilmesi halinde sığınmacıları ülkeden gönderme taahhüdüyle öne çıktı.

Yakın zaman içerisinde bu partiler arasına AK Parti de katıldı. Mayıs ayı içerisinde Erdoğan yaklaşık bir milyon Suriyeli sığınmacının ülkeye gönderme planlarına sahip olduğunu ilan etti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Nisan ayında 19 bin Suriyeli dahil 317 bin sığınmacının sınır dışı edildiğini açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye'yi Suriyelileri yasa dışı bir şekilde sınır dışı ettiği gerekçesiyle eleştirerek, Ankara'ya yaptığı çağrıda, uluslararası kurallar altında (Suriyelileri) herhangi bir zorla geri döndürülme hareketinden koruma altına alması gerektiğini ifade etmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum