Suudi Arabistan Aramco saldırısında İran'ı suçladı

Suudi Arabistan Aramco saldırısında İran'ı suçladı

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, petrol şirketi Saudi Aramco'ya düzenlenen saldırının 'şüphesiz İran tarafından desteklendiğini' söyledi.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, Cumartesi günü petrol tesislerine düzenlenen saldırının "tartışma götürmez" bir şekilde İran destekli olduğunu söyledi. Bakanlık sözcüsü Turki el Maliki, basın toplantısında yaptığı açıklamada, saldırının Yemen'den yapılmış olmasının mümkün olmadığını belirtti.

Maliki, saldırıda kullanılan 18 İHA ve 7 seyir (kruz) füzesinin kuzeyden çarptığını, bunun da bu silahların Yemen'den fırlatılmadığını gösterdiğini kaydetti.

Sözcü, fırlatma noktalarına ilişkin ayrıntıların henüz verilemeyeceğini, bunlar belirlenir belirlenmez basın toplantısında açıklanacağını ifade etti. Saldırıda kullanılan insansız hava araçları ve füzelerin parçaları basın toplantısında sergilenerek bunların İran yapımı olduğu belirtildi.

Saldırıları Yemen'deki İran destekli Husiler üstlenmişti. Ancak ABD saldırılarla ilgili İran'ı suçluyor. İran ise suçlamaları reddediyor.

Pompeo "Saldırı savaş nedeni" dedi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise saldırılara verilecek karşılıkla ilgili görüşmek üzere Suudi Arabistan'a gitti. Veliaht Prens Muhammed Bin Salman'la görüşmesinin ardından bir Tweet paylaşan Pompeo, "ABD, Suudi Arabistan'ın kendisini savunma hakkını destekliyor. İran rejiminin tehditkâr eylemlerine göz yumulamaz" ifadelerini kullandı. Pompeo bunun bir "savaş eylemi" olduğunu söyledi.

Trump'tan 'yaptırımları artırma' talimatı

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Steven Mnuchin'e, İran'a "yaptırımları önemli ölçüde artırma" talimatı verdiğini söyledi. Ancak yaptırımların tüm ülkeye mi yoksa İran yönetiminde belli kişilere mi yönelik olacağına dair ayrıntı verilmedi.

Riyad, petrol tesislerine düzenlenen saldırıda kullanılan silahların İran yapımı olduğunu açıklamış, ancak daha önce doğrudan İran'ı suçlamamıştı.

Suudi Arabistan, ülkeye sınır olan Yemen'de, İran'ın desteklediği Husilere karşı savaşan uluslararası bir koalisyonun liderliğini yapıyor.

Saldırının ardından Suudi Arabistan'da petrol üretimi büyük ölçüde azaldı. Yetkililer petrol üretiminin bu ay sonunda normal seviyesine döneceğini açıkladı.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.