Suudi Arabistan ile Baykar arasında Teknoloji Yerlileştirme Mutabakatı imzalandı

Suudi Arabistan ile Baykar arasında Teknoloji Yerlileştirme Mutabakatı imzalandı

Baykar Suudi Arabistan ile "Bayraktar AKINCI için Teknoloji Yerlileştirme Mutabakatı" imzalandığını duyurdu.

Riyad dün, Türk savunma sanayi firması Baykar Teknoloji ile resmi Suudi Arabistan Askeri Sanayi (SAMI) şirketinin Körfez ülkesindeki insansız hava aracı imalatını yerlileştirmek üzere stratejik bir anlaşma imzaladığını açıkladı.

VOA Türkçe'nin haberine göre, Suudi şirket, Baykar ile anlaşmanın “SAMI’nin ulusal savunma sanayisini destekleme ve yerel kabiliyetleri güçlendirmedeki rolünü arttıracağını” söyledi.

Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) da SAMI ile Türk şirketleri arasında yeni anlaşmalar imzalandığını açıkladı.

Açıklamada, “Savunma sanayiimizdeki ihracat odaklı büyüme stratejilerimize yeni işbirliği anlaşmaları ile devam ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

SSB, kendi koordinasyonunda Baykar ve SAMI anlaşmasının yanısıra ASELSAN ve NCMS firması arasında elektro optik sistemler ve güdüm kitleri teknolojileri konularında mutabakat muhtırası ve ROKETSAN ve NCMS firması arasında akıllı mühimmatlar ve güdüm kitleri teknolojileri konularında mutabakat muhtırası imzalandığını açıkladı.

Suudi Arabistan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen ayki Körfez turunun ilk durağıydı.

Suudi Arabistan geçen ay Baykar ile İHA satın almak için anlaşma imzaladı. Anlaşma, Türkiye’nin savunma sanayindeki en büyük satışı olarak tarihe geçti.

Körfez'den gelen yatırımlar ve fonlar, Ankara'nın Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkileri onarmak için diplomatik bir çaba başlattığı 2021'den bu yana Türkiye ekonomisi ve döviz rezervleri üzerindeki baskının hafifletilmesine yardımcı oldu.

Türkiye, Ankara'nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki demokrasi yanlısı hareketlere verdiği destek ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de İstanbul'daki Suudi Konsolosluğu’nda öldürülmesi nedeniyle iki Körfez ülkesiyle yıllardır anlaşmazlık içindeydi.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.