Suudi Arabistan'da 40'tan fazla ülkenin katıldığı Ukrayna zirvesi sona erdi

Suudi Arabistan'da 40'tan fazla ülkenin katıldığı Ukrayna zirvesi sona erdi

Ukrayna yönetimi, Suudi Arabistan’da düzenlenen 40’tan fazla ülkenin katıldığı toplantının verimli geçtiğini açıkladı.

Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen ve 40’tan fazla ülkenin katıldığı Ukrayna toplantısı sona erdi.

Ukraynalı yetkililer toplantı çerçevesindeki görüşmelerin yararlı olduğunu belirtiyor.

VOA Türkçe'nin haberine göre, Cidde’deki görüşmelerle ilgili bilgi veren Ukrayna Devlet Başkanı danışmanlarından Andriy Yermak adil ve sürekli bir barışın inşa edilmesi konusunda kilit önemdeki prensiplerle ilgili olarak çok yararlı istişarelerde bulunduklarını belirtti.

Çin, Hindistan, Amerika dahil 40’tan fazla ülke Cidde’deki toplantıya katıldı.

Rusya toplantıya katılmazken, Cidde’deki görüşmeleri bazı ülkeleri Kiev’i desteklemeye ikna etme çabasının başarısız bir girişimi olarak niteledi.

Ukrayna ve müttefikleri toplantının amacının Kiev’in barış için temel olacak ilkelerine daha fazla uluslararası destek sağlamak olduğunu belirtiyordu.

Kiev, bütün Rus askerlerinin bütün Ukrayna topraklarından çekilmesini istiyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de bu ilkeler ışığında küresel bir zirvenin bu yılın ilerleyen aylarından gerçekleşmesini istiyor.

Batılı ülkeler çoğunlukla Ukrayna’ya destek verse de diğer birçok devlet de savaşta taraf almayı reddediyor. Bununla birlikte bu devletler savaşın küresel ekonomiye etkisini hesaba katarak savaşın sona ermesini istiyor.

Uzmanlar Çin’in toplantıya katılmasını önemli olarak nitelese de bunun Pekin’in Ukrayna’daki savaşla ilgili politikasında önemli bir değişikliğe neden olmasını beklemiyor.

Pekin’in Ukrayna’da barış için üçüncü bir toplantıya destek verdiği de belirtiliyor.

Ukrayna’da barışın sağlanması için Kopenhag’da düzenlenen benzer bir toplantının ardından Cidde’deki organizasyon bu çerçevede ikinci toplantı.

Yermak görüşmeler sırasında farklı düşüncelerin ortaya çıktığını belirtti ve bunları “oldukça dürüst, açık sözlü görüşmeler” olarak niteledi.

Yermak ayrıca toplantıya katılan ülkelerin tamanının uluslararası hukukun ilkelerine bağlılıklarını vurguladıklarını da söyledi.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.