Suudi Arabistan, İsrail ile normalleşme için Filistin devletini şart koştu

Suudi Arabistan, İsrail ile normalleşme için Filistin devletini şart koştu

7 Ekim öncesinde İsrail ile ilişkilerini normalleştirmek üzere olan İsrail, Gazze'ye yönelik saldırıların ardından kamuoyunun tepkisinden çekinerek anlaşmayı bir süreliğine rafa kaldırmıştı.

Suudi Haber Ajansı'nın Çarşamba günü Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'na dayandırdığı haberine göre Suudi Arabistan, ABD'ye "Doğu Kudüs dahil olmak üzere 1967 sınırlarında bağımsız bir Filistin devleti tanınmadan İsrail ile diplomatik ilişki kurulmayacağını" bildirdi.

Ayrıca İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik "saldırganlığı" durana ve tüm İsrail işgal güçleri Gazze'den çekilene kadar diplomatik ilişkilerin kurulmayacağını söyledi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan Krallığı ile Amerika Birleşik Devletleri arasında Arap-İsrail barış sürecine ilişkin yapılan görüşmelerle ilgili olarak ve ABD Ulusal Güvenlik Sözcüsü'ne atfedilenler ışığında, Suudi Arabistan Krallığı'nın Filistin meselesi ve kardeş Filistin halkının meşru haklarını elde etmesi gerekliliği konusundaki tutumunun her zaman değişmez olduğunu teyit eder."

"Krallık, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti tanınmadıkça ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları durmadıkça ve tüm İsrail işgal güçleri Gazze Şeridi'nden çekilmedikçe İsrail ile diplomatik ilişki kurulmayacağı yönündeki kesin tutumunu ABD yönetimine iletmiştir."

"Krallık, Filistin devletini henüz tanımamış olan BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerine, Filistin halkının meşru haklarını elde edebilmesi ve herkes için kapsamlı ve adil bir barışın sağlanabilmesi için 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin tanınmasını hızlandırmaları çağrısını yineler."

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby Salı günü yaptığı açıklamada Biden yönetiminin Suudi Arabistan ve İsrail'in normalleşme görüşmelerini sürdürmeye istekli olduklarına dair olumlu geri bildirimler aldığını söyledi.

Suudi Arabistan'ın Körfez'deki komşuları Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn 2020 yılında İbrahim Anlaşmaları kapsamında İsrail ile diplomatik ilişkiler kurmuştu.

Kaynak: Mepa News, Al Arabiya

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.