Suudi Arabistan Lübnan ile köprüleri attı: Büyükelçi geri çekildi

Suudi Arabistan Lübnan ile köprüleri attı: Büyükelçi geri çekildi

Suudi Arabistan, Lübnan'da bulunan büyükelçisini ülkeye geri çağırdı.

Suudi Arabistan, Lübnan'da bulunan büyükelçisini ülkeye geri çağırdı. Öte yandan Suudi Arabistan'da bulunan Lübnan Büyükelçisi'nden de ülkeyi terk etmesi istendi.

İki ülke arasında kriz, Lübnan Enformasyon Bakanı George Kurdahi'nin açıklamaları sonrasında patlak verdi. Kurdahi verdiği bir demeçte, Yemen'de savaşan İran destekli Husileri haklı gördüğünü, Husilerin kendi topraklarını koruduğunu kaydetti.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati ise, söz konusu açıklamanın Lübnan hükümetini yansıtmadığını söyledi.

Suudi Arabistan tepki gösterdi

Bu açıklamaların ardından, bölgede Husilere karşı savaşan Suudi Arabistan, Lübnan ile köprüleri tamamen atma kararı aldı. Bir süredir iki ülke arasında diplomatik ilişkiler zaten gergin seyrediyordu.

Lübnan Büyükelçisi Velid bin Abdullah el-Buhari'yi ülkeye çağıran Suudi yönetimi, Riyad'daki Lübnanlı büyükelçi Fevzi Kabbara'ya da ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre verdi.

Ayrıca Lübnan'dan yapılan tüm ithalat da sona erdirildi.

Bahreyn de, ülkesinde bulunan Lübnanlı büyükelçiden ülkeyi terk etmesini istedi.

Körfez ülkelerinin kısa bir süre içerisinde toplanması beklenirken, bu konuda benzer kararlar alınabileceği ifade ediliyor.

Lübnan siyasetinde tepki büyüyor

Enformasyon Bakanı'nın açıklamaları sonrasında Lübnan'da siyasi arena da karıştı.

Duruma tepki gösteren Sünni siyasetçi Saad Hariri, yanlış politikalar sebebiyle Lübnan'ın Arap aleminden kopmaya başladığını, sorumsuz hareket edildiğini, bunun da ekonomik krizi daha kötü hale getirdiğini söyledi.

Lübnan'ın içerisinde bulunduğu durumdan ötürü İran destekli Hizbullah'ı suçlayan Hariri, "İran'ın elini Lübnan'dan çekmesi gerektiğini" kaydetti.

Dürzi lider Velid Canbulat da, Kurdahi'nin bir an önce istifa etmesi gerektiğini ifade etti.

Ülkede gerilimin bu kararla beraber artması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.