Suudi Arabistan petrol bağımlılığından kurtulmak için madenlere yöneldi

Suudi Arabistan petrol bağımlılığından kurtulmak için madenlere yöneldi

Maaden olarak bilinen ve 1997 yılında kurulan Suudi Arabistan Madencilik Şirketi halihazırda ülkedeki madenlerden bazılarını işlemekte.

Fotoğraf: Suudi Arabistan Sanayi ve Madencilik Bakanı Bandar El Horayef

Suudi Arabistan Maden Bakanı, fosfat, altın ve nadir toprak elementleri de dahil olmak üzere kullanılmayan maden kaynaklarına ilişkin tahminlerini 2016 tahmini olan 1.3 trilyon dolardan 2.5 trilyon dolara yükselttiğini açıkladı.

Madencilik, Riyad'ın büyük ölçüde petrole dayanmayan bir ekonomi inşa etme çabalarının önemli bir parçası olup, geniş fosfat, altın, bakır ve boksit rezervlerinden yararlanmaya yönelik bir dönüşümü kapsamakta.

Maaden olarak bilinen ve 1997 yılında kurulan Suudi Arabistan Madencilik Şirketi halihazırda bu madenlerden bazılarını işlemekte.

Maden Bakanı Bandar El Horayef Reuters'e verdiği bir röportajda "Bugün rezervlerimizin potansiyelinin yüzde 90 arttığına inanıyoruz" dedi.

El Horayef, "1.2 trilyon dolarlık bu artış, fosfat gibi elimizdekilerin daha fazlasının, ender toprak elementleri gibi yenilerinin ve (emtia) fiyatlarının yeniden değerlenmesinin bir kombinasyonudur" diye ekledi.

Resmi duyuru Çarşamba günkü Future Minerals Forum (FMF) madencilik toplantısı sırasında yapılacak.

El Horayef, tahmin edilen artışın yüzde 10'unun elektrikli araçlar ve yüksek teknoloji ürünleri için önemli olan nadir toprak minerallerinin artışından kaynaklandığını söyledi.

Suudi Arabistan'ın ayrıca bu yıl uluslararası yatırımcılara 30'dan fazla maden arama ruhsatı vermeyi planladığını söyledi.

Suudi Arabistan Maden Bakanlığı'nın her bir ruhsat için 2.000 kilometreden daha geniş arama alanları sunmasına olanak tanıyan yeni bir düzenlemeyi duyuracağı da belirtildi.

Riyad 2022 yılında uluslararası madencilere ruhsat vermeye başladı.

El Horayef daha önce de Suudi Arabistan'ın maden arama ve çıkarmanın ötesine geçerek işleme ve üretime geçmeyi planladığını söylemişti.

Fosil yakıtlardan uzaklaşma çabasının bir parçası olarak Suudi Arabistan, denizaşırı ülkelerde varlık satın almak için Maaden ve Kamu Yatırım Fonu (PIF) arasında bir ortak girişim olan Manara Minerals yatırım fonunu da kurdu.

Manara'nın yurtdışındaki ilk büyük atılımı geçtiğimiz Temmuz ayında Vale’nin 26 milyar dolarlık bakır ve nikel birimine yüzde 10 oranında ortak olmak için yaptığı anlaşmaydı.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum