Suudi Arabistan ve BAE'nin Yemen pastasından pay kapma yarışı

Suudi Arabistan ve BAE'nin Yemen pastasından pay kapma yarışı

Suudi Arabistan ve BAE gibi bölge ülkeleri tarafından adeta pastadan pay kapma yarışına dönen Yemen krizinde istikrarın ülke zenginliklerinin sömürülmesi sorununa takılmış olduğu görülüyor.

2015’in Mart ayında hürriyet ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi hedefleriyle başlayan halk ayaklanmalarının iç savaşa dönüştüğü Yemen, dünya tarihinin en büyük insani felaketlerden birini yaşıyor. 

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi bölge ülkeleri tarafından adeta pastadan pay kapma yarışına dönen Yemen krizinde istikrarın ülke zenginliklerinin sömürülmesi sorununa takılmış olduğu görülüyor.

BAE ve Suudi Arabistan’ın Hadramevt'i paylaştırma planı

Al Jazeera'da yer alan habere göre, Yemen’in en büyük vilayeti olan Hadramevt, ülke topraklarının üçte birlik (%36) kısmını kaplıyor. Ülkenin stratejik bölgelerinden birinde konumlanan Hadramevt, Aden Körfezi'ne bakan 450 kilometrelik sahili, Suudi Arabistan’ın Yemen ile olan kara sınırlarının yarısını kaplıyor olması ve bölge içerisinde bulunan petrol sahalarının varlığıyla civardaki ülkeler arasında büyük çekişmelere yol açıyor.

Yemen'deki El Kaide yapılanmasının bölgeyi bir senelik kontrolünün ardından Mukâlla kent merkezi ve civarından çekilmesi ile beraber şehrin toprakları kuzeyden Suudi Arabistan, güneyden ise BAE tarafından ikiye ayrılmış durumda.

Bölgenin güney hattındaki toprak hakimiyetini iyice artıran BAE, Yemen içerisindeki aktif petrol şirketinin bulunduğu havza, havaalanı ve bölgenin diğer şehirlerle olan ana yol bağlantılarını askeri bölge ilan ederek mahalli yönetimi işlevsiz hale getirmiş durumda.

Öte yandan askeri birliklerin yanı sıra  bölge halkından oluşturulan ve maaşlarının BAE tarafından ödendiği "Özel Hadramevt Güçleri" güvenlik birliği oluşturuldu. Diğer yandan halkın yaşamsal faaliyetlerini kısıtlayacak birçok karara imza atan BAE yönetimi, bölgenin başlıca geçim kaynağı olan balıkçılığı güvenlik sorunları gerekçesiyle engellemeye devam ediyor.  Yerel kaynakların, BAE'nin bölgede kamu menfaatlerini kesinlikle gözetmediğini ve inşa ettiği hapishanelerde yalan ithamlarla birçok kişiyi keyfi ve yargılama olmaksızın hapsettiğini ifade ediyor.

Suudi Arabistan’ın hedefi, petrol havasının güvenliği ve Arap Denizi'nin kontrolü

Hadramevt'in kuzey kısmında etkinliğini arttıran Suudi Arabistan ise bölgede güvenliğin sağlanması için binlerce maaşlı güvenlik personeli bulunduruyor ve Hadramevt'i Arap Denizi'ne geçiş ve Yemen petrol havzasının kontrolü için büyük bir fırsat olarak görüyor.

Öte yandan daha önce el-Mehri bölgesini de aynı sebeplerle baskı altında tutarak bölgedeki nüfuzunu genişletmeye çalışan Suudi Arabistan,  İngiltere ve Umman tarafından gelen baskılar sonucu bölgeden çekilmek zorunda kalmıştı.

İki müttefik BAE ve Suudi Arabistan Hadramevt için karşı karşıya

Yemen iç savaşında İran destekli Husilere karşı iyi iki müttefik gibi görünen BAE ve Suudi Arabistan, deniz geçişleri için önemli bir liman kenti olan Hadramevt konusunda karşı karşıya gelmiş görünüyorlar.

Suudi Arabistan’da birçok aktivist ve yazar, BAE'nin Yemen'de artan nüfuzunun, Suudi Arabistan için bir milli güvenlik tehdidi oluşturabileceği konusunu dillendiriyor.

Yemen'de tarafların kontrol alanlarına dair ortalama son durum:

y2.jpg

Yüksek çözünürlük için görsele tıklayın

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.