Suudi Arabistan yönetimini eleştiren imam ülkeyi terk etmek zorunda kaldı

Suudi Arabistan yönetimini eleştiren imam ülkeyi terk etmek zorunda kaldı

Dammam'daki Kral Abdulaziz Caminin eski imamı İmad el Mubayid, "eğlence sektöründe modern reformlar" gerçekleştiren Suudi Arabistan yönetimini eleştirmesinin ardından ülkeyi terk etti.

Ülkede eğlence etkinliklerini "İslam'a ters bir şekilde yayması" sebebiyle Suudi Arabistan yönetimini eleştiren Suudi imama bir süre ulaşılamadı.

Dammam'daki Kral Abdulaziz Caminin eski imamı olan İmad el Mubayid, sosyal medya platformlarında yayımladığı bir videoda, eğlence sektörünü İslam dininin yasakladığı şekilde yayması nedeniyle Suudi Arabistan yönetimine yaptığı eleştiri sonrası kayboldu.

El Mubayid, 1 Mart'ta Twitter hesabı üzerinden yayımladığı bir videoda, yönetimde olan kişilere "Allah'tan korkmaları" gerektiğini iletmiş ve Riyad yönetiminin son yıllarda yaptığı reform çalışmalarının "İslam inancıyla ters düştüğüne ve İslam kimliğinin yok edilerek batılın getirildiğine" dikkat çekmişti.

Yayımladığı videoda ayrıca Suudi Arabistan'ın "yüce Allah'ın şeriatı ve bunun uygulanması üzerine tesis edildiğini" söyleyen İmad el Ubeyid, "günümüzde yaşanan olayların ülkenin geçmişte kuruluş amaçlarına ters bir şekilde seyrettiğini" vurgulamıştı.

Suudi Arabistanlı yetkililerin "siber suçlar yasasını ihlal eden kimliği açıklanmayan bir kişiyi gözaltına aldığını" duyurmasının ardından Twitter'da "أين_عماد_المبيّض#" (İmad Mubayid Nerede) hasthag'i gündem oldu.

El Ubeyd son olarak Twitter hesabından bugün yaptığı paylaşımda, Suudi Arabistan'ı terk ettiğini ve 'güvenli bir ülkeye' yerleştiğini belirtti.

Suudi Arabistan'da eğlence etkinliklerinin sorumlusu Heyetu-t Terfiyye

Suudi Arabistan'da 2016'da resmi kurum olarak kurulan Heyetu-t Terfiyye'nin (Eğlence Heyeti) faaliyetleri, başına Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın arkadaşı Türki Alu-ş Şeyh'in atanmasının ardından hız kazandı.

Daha önce ülkede aleni olarak Noel ve yılbaşı kutlamak yasakken, 2020 ve 2021 yıllarının girişinde bu yasak uygulanmadı. Bu sene ise yılbaşı kutlaması bizzat devlet tarafından düzenlendi. Önceki iki yılda Noel ağacı satışı serbest bırakılırken, bu sene Riyad Belediyesi tarafından şehirde Noel ağaçları sergilenerek Noel kutlaması da fiilen resmileştirildi.

Devlet eliyle gerçekleştirilen kutlamalara ise dini kurum ve şahıslardan dikkat çeken bir eleştiri gelmiyordu. Yönetimi desteklemekle beraber, Heyetu-t Terfiyye'yi isim vererek eleştirdiği için bazı din adamlarına son yıllarda konuşma yasağı getirilmişti.

Suudi rejiminin bu uygulamaları sebebiyle din adamlarının hapsedilmemek için tamamen akademik çalışmalara yöneldiği veya sosyal olaylarla ilgili konuşmalarını çok genel ifadelerle geçiştirdiği dikkat çekiyor.

Bazı uzmanlar Suudi Arabistan'daki dini muhalefetin bu suskunluğunu fırtına öncesi sessizliğe benzetiyor. Bazıları ise bunun aksine, söz konusu sessizliğin, kültürel kırılmadan geri dönüşün zor olduğunu gösterdiği görüşündeler.

Ülkede hanedan yanlısı din adamlarından, devletin yılbaşı ve Noel kutlamasının dinen caiz olduğunu iddia eden bir isim yok. Ancak bazı din adamları, ABD'nin bu gibi konularda Suudi Arabistan'a baskı yaptığını iddia ederek, Suudi rejimini bu konudaki suçlamalara karşı savunmaya çalışıyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum