Suudi Arabistan'da 18 yaş altı suçlulara ölüm cezası kaldırıldı

Suudi Arabistan'da 18 yaş altı suçlulara ölüm cezası kaldırıldı

Suudi Arabistan suç işlediği tarihte rüşdünü ispat etmemiş olanlara ölüm cezasını kaldırdı.

Suudi Arabistan suç işlediği tarihte rüşdünü ispat etmemiş olanlara ölüm cezasını kaldırdı. Kral Selman bin Abdülaziz'in emriyle alınan kararla ayrıca rüşdünü ispat etmemiş suçlular için en fazla on yıl hapis cezası öngörüldü.

Euronews'in haberine göre, devlet destekli İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Avad el Avad yaptığı değerlendirmede bu kararın krallığın daha modern bir ceza kanunu oluşturmasına yardımcı olacağını ve kilit reformların devamı konusundaki taahhüdünün bir işareti olduğunu belirtti.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan hakları İzleme Örgütü gibi kurumlar uzun süredir ülkenin bu yönde bir karar alması için çağrıda bulunuyordu. Suudi Arabistan geçtiğimiz günlerde işlenen bazı suçlar için kırbaçlama cezasını da kaldırmıştı.

Reformların ardındaki isim Veliaht Prens Muhammed bin Selman

Krallığın kurallarını yumuşatmayı amaçlayan reformların ardındaki ismin Veliaht Prens Muhammed bin Selman olduğu biliniyor. Veliaht prens iç muhalefeti dikkate alarak yabancı yatırımlar için ülkenin daha cazip hale gelmesi ve küresel düzeyde ülkenin itibarının güçlendirilmesi adına modernleşmeye hız veriyor.

Aralarında çok sayıda İslam alimi, akademisyen ve aktivistin bulunduğu yüzlerce mahkumun hapiste tutulduğu Suudi Arabistan'da söz konusu reformlar, ülkenin Veliaht Prensi Muhammed bin Selman öncülüğünde "imaj değiştirme" çalışmaları olarak yorumlanıyor.

Suudi Arabistan, bu doğrultuda daha seküler ve ılımlı bir anlayış ortaya koymak için bir süredir benzer kararlar alıyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.