Suudi Arabistan'da İslam hukukunda yer alan 'celde' cezası kaldırılıyor

Suudi Arabistan'da İslam hukukunda yer alan 'celde' cezası kaldırılıyor

Suudi Arabistan'da işlenen bazı suçların karşılığında verilen celde cezası kaldırılıyor.

Suudi Arabistan'da 'celde' cezasının kaldırılması kararının bu ay içerisinde Yüksek Mahkeme Genel Komisyonu'nda alındığı ve cezai müeyyidenin yerine bundan böyle ya hapis ya da para cezası ya da her ikisinin birlikte verileceği belirtildi.

Euronews'in haberine göre, Yüksek Mahkeme'den sunulan belgede uygulamayla ilgili, "Karar, Kral Selman yönetimindeki insan hakları reformlarının devamı ve Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın doğrudan gözetimi altında alınmıştır" ifadelerine yer verildi.

Suudi Arabistan'da, İslam hukukunda 'celde' ismiyle bilinen ve değnek veya kamçı ile dövme anlamına gelen bu ceza, çeşitli suçları cezalandırmak için uygulanıyordu.

Devlet destekli İnsan Hakları Komisyonu (HRC) Başkanı Avad El Avad, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu reform Suudi Arabistan’ın insan hakları gündemiyle ilgili çok önemli bir adım" değerlendirmesinde bulundu.

Aralarında çok sayıda İslam alimi, akademisyen ve aktivistin bulunduğu yüzlerce mahkumun hapiste tutulduğu Suudi Arabistan'da söz konusu reformlar, ülkenin Veliaht Prensi Muhammed bin Selman öncülüğünde "imaj değiştirme" çalışmaları olarak yorumlanıyor.

Suudi Arabistan, bu doğrultuda daha seküler ve ılımlı bir anlayış ortaya koymak için bir süredir benzer kararlar alıyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.