Suudi Arabistan'ın en uzun süre alıkoyduğu din adamı: El Kahtani 29 yıldır hapiste

Suudi Arabistan'ın en uzun süre alıkoyduğu din adamı: El Kahtani 29 yıldır hapiste

Suudi Arabistan'ın önde gelen din adamlarından Suud El Ubeyd El Kahtani, 1991 yılından bu yana hapiste tutuluyor.

Düşünce tutuklularının sayısının fazlalığıyla bilinen Suudi Arabistan'da, en uzun süredir hapiste tutulan din adamı, 1991 yılından bu yana tutsak olan Suud El Ubeyd El Kahtani.

Suud el Ubeyd el Kahtani kimdir?

Suud El Ubeyd El Kahtani, Suudi Arabistan’ın, halkının dindarlığıyla tanınan Kasim ilinin Bureyde şehrinde doğdu.

Doğduğu şehir olan Bureyde’de yoğun bir dini eğitim almasının yanı sıra, petrol mühendisliği eğitimi gören El Kahtani, 1991’e kadar Suudi Arabistan’da petrol mühendisi olarak da çalıştı.

1990-1991 Körfez Krizi’nde Suudi yönetiminin ABD ordusunu Suudi Arabistan’a davet etmesi ve maaşlarını ödemesi, Suudi Arabistan’daki dini çevrelerde sert tepki ile karşılanmış ve yasaklamalara rağmen ülke çapında Suudi yönetiminin bu tavrını kınayan yayın ve konuşmalar yapılmıştı.

Bu dönemde, Suudi yönetiminin Körfez Krizi’ndeki tavrını eleştiren bildiriler dağıttığı gerekçesiyle 1991’de Medine şehrinde tutuklanan el Kahtani 29 yıldır hapiste. 30 bine yakın olduğu tahmin edilen Suudi "düşünce suçluları" arasında en uzun süredir hapiste olan kişi olması sebebiyle El Kahtani, “Suudi düşünce suçlularının öncüsü” lakabıyla anılıyor. 

Tutukluluğunun ilk 10 yılında hakkında herhangi bir soruşturma yürütülmeksizin hapiste tutulan El Kahtani’nin bu dönemde şiddetli işkenceler gördüğü de biliniyor.

"Hukuksuz olarak tutuluyor"

Tutuklanmasından 10 yıldan fazla zaman sonra yargılanmaya başlayan Kahtani, bu yargılama sonucu 18 sene hapis cezasına çaptırıldı. 2009’da hapis süresi dolmasına rağmen tahliye edilmedi ve mahkemeye götürülmeksizin sadece hapishane yönetiminin beyanıyla cezasına 7 sene daha eklendi. 

2016’da 7 senenin de dolmasına rağmen tahliye edilmeyen El Kahtani’nin ne zaman tahliye edileceğine ilişkin Suudi makamlarca bir açıklama yapılmadı. Hukukçu çevrelerde bu uygulama “en ilkel hukuki düzenlere bile sığmayacak bir kanunsuzluk” olarak değerlendiriliyor.

Kuveytli ünlü siyasi akademisyen Abdullah Nefisi El Cezire’de 2004 yılında Suud El Ubeyd El Kahtani’ye değinerek kendisine yapılan hukuksuzluğu eleştiriyor:

Suud El Ubeyd El Kahtani’nin ardından Suudi Arabistan’ın en uzun süredir tutuklu olan düşünce suçlusunun din adamı Velid es-Sinani olduğu biliniyor.

Velid es Sinani (1965-) 

1995’te Suudi yönetimine eleştirileri sebebiyle tutuklanan ve o zamandan itibaren kesintisiz olarak hapiste tutulan Velid es Sinani aynı zamanda Suudi Arabistan’ın en uzun süredir hapiste olan ikinci tutuklusu.

Hakkında 24 yıldır mahkeme süreci işletilmeyen Sinani, resmi olarak suçlanmaksızın ve dolayısıyla bir cezaya çarptırılmaksızın hapiste bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.